Никола Минчев: Гюров е кандидатурата на коалицията за БНБ, не Каримански

Никола Минчев: Гюров е кандидатурата на коалицията за БНБ, не Каримански
A A+ A++ A

"Любомир Каримански не е кандидатът на управляващата коалиция за управител на БНБ, напротив, по-скоро това е Андрей Гюров", заяви пред "Нова телевизия" председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той добави, че цени чистия публичен имидж на Гюров, докато за Каримански в публичното пространство са се появили "някои анализи на професионалния му опит до момента". Минчев смята, че казусът около дипломата на председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" е изкуствено създаден.

"В нито един момент не съм си помислял, че въпрос с диплома за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво съмнение дали всъщност съответния човек има степента, или не. Бях изненадан по време на излушването в Комисията по бюджет и финанси, когато този въпрос беше повдигнат от страна на ГЕРБ. За мен няма реален казус", каза Минчев. Добави, че Гюров е написал дисертацията си през 2005 г., доработвал я е през годините и през 2019 г. тя е регистрирана в течение на работата му в Американския университет в България.

Това обясни и Гюров на брифинг на 1 април след атаките на ГЕРБ-СДС, че има документна измама при кандидата за гуверньор на най-голямата политическа сила.

Минчев повтори, че за избирането на Гюров ще се разчита на гласовете на БСП и "Демократична България", както и на убедени представители на другите парламентарни групи.

Председателят на Народното събрание обясни, че през следващата седмица трябва да е готов докладът от комисията след изслушването на кандидатите за управител на БНБ, а гласуването в пленарна зала се очертава за по-следващата седмица.

Контролът за Кирил Петков ще се състои в друг ден

Минчев не вижда проблем в неявяването на премиера Кирил Петков на блиц контрола в петък (1 април). Вчера премиерът обясни, че е бил зает с посещение на лаборатория на българо-турската граница.

"Това е първият път, в който той не се яви. Няма нищо драматично. За да се намерят паралели с предишни отсъствия на премиери трябва това да се случва системно", каза Минчев, очевидно визирайки изключително редките появявания на Бойко Борисов в парламента.

Минчев добави, че правилникът за работа на Народното събрание предвижда процедура, с която се определя друг ден, в който премиерът да отговаря на въпроси, след като е отсъствал. Предстои уговорка с Петков кога да бъде това заседание.

Източник: "Дневник"

 

#Никола Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"