Дъжд и гръмотици в съботния ден

Дъжд и гръмотици в съботния ден
A A+ A++ A

Съботният ден ще започне с разкъсана облачност, но в следобедните часове в масивите от Западна и Централна България, а по-късно през деня - и в Североизточна България , ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Почти без валежи ще е в Югоизточна България.

През деня ще духа умерен, а на места - и силен югозападен вятър. Късно следобед и привечер той ще започне да отслабва и ще се ориентира от запад, като с него ще прониква студен въздух.

Очакваните максимални температури ще са между 19-26°С. Най-високи ще са те в Централна България и района на Русе - до 19-22°С, а малко по-хладно в Югозападна България и районите със следобедни валежи – до 18-20°С.

Опасно време на 2 април в планините, като причината за това отново са очакваните силни ветрове. Денят ще започне с променлива облачност. В следобедните часове в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части - и временно силен запад-югозападен вятър, и с него след обяд температурите бързо ще се понижават. Валежите над 1500 метра ще са от сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, а в следобедните часове над Североизточни райони от страната ще се развива купесто-дъждовни облаци и ще превали и прегърми. Без валежи ще се задържи над крайните югоизточни райони. Ще духа умерен, в южните райони - временно силен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 15° и 21°. 

Времето в София - Денят ще започне с разкъсана облачност. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места в Софийската котловина ще превали и прегърми.   Температурите в столицата постепенно ще се повишават - минималните ще са около 12°С, а максималните - до 21°С. 

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-80/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3.

Времето в Балканите - През следващите 48 часа Западните Балкани ще попадат под влиянието на средиземноморски циклон. Над западната и централна половина от полуострова и планинските райони ще паднат значителни валежи от дъжд. Те ще са съпроводени и от гръмотевици. 

През следващите 48 часа към Балканите ще се пренася по-студен въздух и в планинските райони валежите ще са сняг. По-топло ще се задържи в централните и южни райони от полуострова.

Предупреждения за опасно време 

Жълт код: Издаваме предупреждение за възможни краткотрайни валежи, съпроводени от гръмотевична дейност и дребна градушка. Валежите ще са предимно в следобедните часове. Интензивността им за кратко ще е силна, като на отделни места вятърът ще се усили.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня ще са повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност. Предупреждението е валидно и за Северна Македония  , Западна, Централна и Североизточна   България и Южна Румъния. Очакваните валежи ще са петнисти (в отделни райони), като на места те ще достигнат до 30-40 л./кв.м. Очакваме и градушки. 

През следващите 48 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се влошава. Повишава се рискът от значителни валежи и силни гръмотевични бури.

Източник: MeteoBalkans.com

Снимка: YouTube

#прогноз за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници