Какво влиза в сила и какво отпада от днес?

Какво влиза в сила и какво отпада от днес?
A A+ A++ A

Не на шега 1 април тази година носи много промени в живота ни. Край на епидемичната обстановка, нов бюджет и край на мораториума за цените ток, вода и парно – това са само част от нещата, които влизат в сила от днес.

Ето най-важните нововъведения, които вече действат.

Край на маските и противоепидемичните мерки

От днес се връщаме към стария си начин на живот – онзи отпреди пандемията. След две години живот под знака на Covid-19 у нас дойде краят на епидемичната обстановка, а с това падна и изискването за носене на предпазни маски.

Отпадат още изискванията за спазване на физическа дистанция, ограниченията в броя посетители на обектите на закрито и на студентите в университетите. Пада забраната за свиждания в болниците и заведенията за социалните услуги, както и изискването към работодателите за допускане до присъствена работа не повече от 50% от персонала.

Все пак силно препоръчително е да се спазва известна дистанция, а маски да се носят в градския транспорт и лечебните заведения, но реално никой няма да следи за това.

Въпреки промените в следващите 3 месеца медиците на първа линия ще продължат да получават допълнително заплащане и ще продължат действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане. До юни ще продължи и мярката 60/40 в помощ на бизнеса.

Covid добавките към пенсиите остават

Пенсионерите ще продължат да получават по 60 лева на месец COVID добавка до края на юни.

Още 3 месеца ще действа и мярката, която стимулира ваксинацията – за изплащане на еднократна добавка от 75 лв. на пенсионерите, които завършат ваксинационния си курс или си поставят бустерна доза.

И отново до края на юни ще се изплащат т. нар. „разлики“ между пенсиите със старата, по-голяма COVID добавка, и това, което пенсионерите получават от 1 януари насам.

Минималната заплата става 710 лв.

От днес минималната работна заплата става 710 лв. Размерът ѝ се повиши с 9,2% спрямо досегашната ѝ стойност. Минималната работна часова заплата пък вече ще е 4,29 лв.

Увеличава се и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица – от 650 на 710 лв.

За първи път от години има увеличение (и то сериозно) на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители – от 420 на 710 лева.

Максималният осигурителен доход вече е 3400 лв.

Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от днес вече не е 3000 лв., а 3400 лв. Промяната ще засегне 217 хил. души, които имат облагаем доход над 3 хил. лв. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4,2% и финансовия сектор - 2,5%. „Другите“ формират 44%.

Здравната вноска за безработните расте

Заради повишаването от 1 април на минималния доход за самоосигуряващи се лица, се вдига и задължителната здравна вноска, плащана от хората, които са трайно безработни и не получават обезщетение, не са осигурявани от държавата и не са самоосигуряващи се. За тях вече месечната здравна вноска става 28.40 лв.

 

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така здравната вноска за месец април 2022 г. трябва да се внесе най-късно до 25 май 2022 г.

Стажът за пенсия поскъпва

С 11,88 лв. се вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия. Така всеки месец недостигащ стаж ще струва 140,58 лв. Причината за това е увеличението на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се ще е 710 лв.

Година стаж вече ще струва 1686,96 лв., а пълните 5 години - 8434,8 лв. За стаж се зачита обучението в университет, но той също се заплаща. Всеки може да си купи до 5 г. дори да не му предстои скоро.

И втората година майчинство става 710 лв.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството от днес вече не е 650 лв., а 710 лв. Само допреди няколко месеца сумата бе 380 лв. на месец.

Ръст има и при минималния и максималния дневни размери на паричното обезщетение за безработица. Те се повишават съответно от 12 лв. на 18 лв. и от 74,29 лв. на 85,71 лв.

Детските надбавки се увеличават

От 1 април размерът на детските надбавки се повишава от 40 лв. на 50 лв. за едно дете, от 90 лв. на 110 лв. - за две деца, от 135 лв. на 165 лв. - за три деца, и т. н.

Освен това се вдига и лимитът на дохода на член от семейството, който позволява получаването на помощите. До момента помощта се получаваше на 100% при доход до 410 лв. на месец на член от семейството за предходните 12 месеца. Сега сумата ще се завиши на 510 лв. Хората с доход от 410 лв. до 510 лв. досега получаваха 80% от размера на детските надбавки, но от днес диапазонът се завишава и става от 510 лв. до 610 лв.

Безплатни ясли и детски градини

От днес отпадат таксите за детските ясли и детските градини. Мярката цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование. До момента общините събираха две такси за деца в предучилищна възраст - такса за ползване на детска градина и такса за храненето на децата в задължителното предучилищно образование. С промените се отменят и двете.

Учителските заплати скачат

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната. 

Заплатите на учителите нарастват с двуцифрени темпове през последните няколко години. В момента минималната основна заплата за учител е 1260 лева. 12% скок би означавал 1411 лв. стартово възнаграждение за педагозите. 

Нов скок в цената на газа

От 1 април в сила влиза и нова цена на природния газ. От „Булгаргаз“ поискаха увеличение от 58%, но енергийният регулатор прогнозира по-малък скок – около 13%. Днес КЕВР трябва да вземе окончателно решение за новата цена на газа.

Край на мораториума върху цената на тока, парното и водата

Днес отпада мораториумът върху цените на тока, водата и парното, който правителството въведе в началото на януари. Той бе наложен, за да се спре увеличението от 30% на тока за бита, което предишният състав на КЕВР искаше.

Енергийният министър и новият шеф на КЕВР обявиха, че след падането на мораториума електроенергията за домакинствата няма да поскъпне. Същото обаче не може да се каже за цените на топлоенергията и ВИК услугите, които най-вероятно ще бъдат вдигнати в следващите месеци.

#маски #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »