Помощник-треньорът на Ботев Пд Радостин Александров пред Novinite.bg: Не летим в облаците

Помощник-треньорът на Ботев Пд Радостин Александров пред Novinite.bg: Не летим в облаците
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Радостин Александров е представител на младата генерация футболни треньори, които кипят от енергия и дават надежда, че ни чакат по-добри бъднини. В момента е дясна ръка на Азрудин Валентич в първия отбор на хита на сезона - Ботев Пловдив. Той е сред тези, които не са коне с капаци, твърдящи, че знаят всичко, че са безпогрешни и, че Цар Футбол почва и свършва с тях. Напротив, преди да се впусне в мъжкия футбол, Радостин Александров дълго време се е занимавал с деца, бил е на куп специализации в чужбина. И, то, не къде да е, а при видни специалисти, в школи като Барселона, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Барселона, Еспаньол, Лестър, Нотингам Форест, Уест Бромич, Рединг, Нюкасъл, Дженоа, СПАЛ. В Атлетико Мадрид на Диего Симеоне пък е имал възможност да гледа тренировки на първия отбор. Има редица грамоти и сертификати от престижни места. Отвсякъде е попивал внимателно, "крадял" е занаят и в крайна сметка е подготвен треньор, който макар и млад, знае 2 и 200. Причината за това е и фактът, че е работил на различни места у нас - в Берое Стара Загора, Ботев Враца, Пирин Благоевград, Спартак Плевен, анализатор в националния отбор на България до 17г. – първият назначен на тази позиция в БФС. Откакто през декември Радостин Александров стана част от щаба на Ботев Пловдив обаче премина на следващо ниво. Захвана се изцяло с мъжки футбол и резултатите вече са налице. Оттогава "канарчетата" нямат загуба, а взеха паметни победи над Локомотив Пловдив и ЦСКА. Сториха го с тактическа грамотност и уменията на хората от щаба личат ясно. Не е случайно, че ултра взискателните привърженици на Ботев приеха със скептицизъм толкова млад специалист, но впоследствие оцениха старанието и приноса му за "жълто-черните". Novinite.bg потърси Радостин Александров, за да разбере повече за него, методите му и докъде се простират мечтите му.

- Г-н Александров, преходът от детския и юношески футбол към мъжкия едва ли е лесна работа. Особено, когато като вас скокът е в най-дълбокото - гранд с много сериозна фенска маса, какъвто е Ботев Пловдив...

- Предизвикателството е голямо, но смятам, че през годините имах възможността постепенно и последователно да надграждам знанията и уменията си, преди да стигна до този момент, така че се чувствам уверен и подготвен.

- Как решихте да се занимавате с футбол?

- Винаги съм се занимавал с футбол. От 6-7-годишен тренирах футбол и оттогава той е основна част от моя живот. Като юноша съм преминал през школите на Бенковски (Костинброд), Локомотив 101 (София), ЦСКА и Славия. След като осъзнах, че няма да успея да играя футбол на високо ниво, се отдадох на каузата да направя така, че играчи с по-голям потенциал и качества от мен да увеличат шансовете си това да се случи. От 17-годишен уча и се развивам като треньор и се надявам и занапред това да продължи.

- В миналото около името ви се завихриха скандали, но вие минахте през тях с високо вдигната глава. Това отмъщението на "старата школа" ли беше или има и други невидими препятствия пред млад треньор като вас?

- Имаше много и различни източници на проблеми. Трудно е, когато си млад, амбициозен и искаш да промениш нещо да го направиш в система, която не иска да променя нищо и в една общност, където липсва единност. Аз също съм правил много грешки, разбира се, но се радвам, че през всички тези години, не измених ценностите си и не предадох своите принципи, под натиска на различни източници. За щастие, през годините срещнах и много съмишленици, с които развивахме идеи и направихме страхотни неща в детско-юношеския футбол.

- Откъде дойде поканата да станете помощник на Азрудин Валентич в Ботев? И как той или ръководството се спряха точно на вас?

- В седмицата в която се разделихме с Ботев (Враца) ме потърсиха от 3 клуба. Единият от тях бе Ботев (Пловдив). Спортният директор Иван Крупенин ми се обади и се разбрахме да се срещнем на Коматево. Срещнахме се и с Валентич – първата ни среща се имаше продължителност над 2 часа и той поиска да продължим разговора си и на следващият ден. Допаднахме си и като виждания към играта и като начин на организация на работния процес. После се нагодих към неговите изисквания, надградих доста и познанията си към играта и сега, вярвам, се радваме на добро сътрудничество.

- Имате сериозен бекграунд, въпреки младостта - сертификати от различни школи по света, специализации при големи имена. Откъде научихте най-много и къде бяхте най-впечатлен?

- В сферата на футбола е невъзможно да останеш компетентен, ако не се развиваш постоянно и не инвестираш в себе си. Затова се опитвам при всяка възможност да посещавам чуждестранни клубове и колеги, които работят на различни места, както и да опреснявам знанията си с курсове и семинари от различни източници. Отвсякъде съм взел по нещо ценно. Най-голямо впечатление като комплексен подход ми направи организацията на работа в Хееренвеен, Нидерландия. Там всичко е направено така, както аз вярвам, че трябва да бъде, за да се развие оптимално един подрастващ играч. От гледна точка на организация работата в Англия е ненадмината – като бази, като средства, като персонал и визия, но е твърде стриктно и имат още какво да оптимизират. В Испания техниката е на почит и там създават по-креативни футболисти, които са способни да работят с топката, без да се затормозяват с техническите изисквания и динамиката на съвременния футбол.

- "Канарчетата" в момента налагат своята "песен" и то в дерби мачове. Идва ред на трудна визита на Лудогорец, която може да се окаже решаваща за третото място преди тимовете в efbet Лига да се разделят на първа шестица и втора осмица...

- Предстоят два много трудни мача – домакинството на Локомотив (София) не бива да се подценява също. Намираме се в добра форма и записваме добри резултати. Показахме, че отборът ни има достатъчно потенциал да печели в дербитата, но никой не лети в облаците – всичко, което постигаме е плод на много труд и себераздаване от всекиго – от играчите, от щаба и всички служители на клуба. Надяваме се да успеем да продължим доброто си представяме и да завършим възможно най-високо в класирането.

- Черно море е големият конкурент на Ботев в настоящата кампания. "Моряците" вече два пъти отмъкнаха точките в директните сблъсъци. Това натоварва ли играчите?

- Черно море имат страхотен отбор и много добър треньорски екип. Те са заедно от повече време и това им помага да са толкова добре сработени. В никакъв случай обаче не мога да кажа, че това влияе на нас. Ние сме фокусирани изцяло върху нашето представяне и нашето развитие. Атмосферата в нашия отбор е много добра и това помага на играчите ни да останат концентрирани върху изискванията, които имаме към тях и да не се чувстват обременени от отминали резултати.

- Каква точно е вашата роля в съблекалнята на Коматево. Имате ли конкретно поставени задачи от босненския старшия?

- Организацията е много добра и всеки има своите роли и отговорности като част от щаба на Валентич. Моята роля е основно свързана с изучаването на съперниците, анализирането им, изготвянето на пълния профил на опонента – отделните им единици и как биха подходили в съответната среща, даването на предложения и идеи за подготовката за нея. Също така, отговарям и за анализа на представянето на нашия отбор. Изготвям подробен анализ на представянето на играчите ни, подготвям индивидуални анализи, за да можем да подобрим играта на нашите футболисти и също така взимам участие в тренировъчния процес на терен, където отработваме всички тези неща – изготвяне на упражнения, ръководене на част от тренировките, индивидуална работа с някои играчи или звена.

- В отбора разполагате с доказали се вече имена като Виктор Генев, Самюел Супрайен, Па Конате. Какво не знаем обаче за голямата звезда Тодор Неделев, който очеизвадно е й №1 в националния тим на България?

- Когато имаш такива опитни състезатели в съблекалнята, които имат изключителен професионализъм и висок стандарт за работа, е удоволствие. Те помагат неизмеримо много за доброто ни представяне, добрата атмосфера в съблекалнята и клуба като цяло. Тошко Неделев е рядък диамант за българския футбол. За мен, той притежава футболен интелект, който е далеч над нивото на родните стандарти. Той вижда играта с няколко хода напред, усеща игровите ситуации както никой друг и разбира се, притежава несравним ляв крак, който може да направи разликата във всеки мач. Тошко бе обект на критики от някои хора, което е и нормално, защото към такъв играч всеки има максимални очаквания, но мисля че с представянето си в големите дербита тази година срещу Локомотив (Пловдив) и ЦСКА, той показа отново на какво е способен и че е играч на топ ниво.

- На базата, където Ботев домакинства, публиката в повечето случаи няма как да създаде атмосфера, каквато в миналото е правила в своя дом - стадион "Христо Ботев". Вие самият ходили ли сте някога на мач на Колежа и имате ли представа какво ще означава завръщането там?

- Макар и трибуната да е компактна, присъствието на нашите фенове се усеща във всяко домакинство, а видяхте, че и във всички гостувания до момента имаме голяма подкрепа. Никога не съм имал възможност да присъствам на мач на Колежа, но се надявам един ден да го направя, като част от екипа на „Ботев“. Буквално всеки ден се говори за това в клуба и вълнението се усеща измежду играчите, треньорите и всички останали служители. Колежа е домът на Ботев и се надявам скоро да можем да радваме нашите фенове с представянето си там, където принадлежим.

- Имате ли набелязани имена за лятна селекция. Но такива, които наистина да са класни, а не пълнеж, защото в последните години запалянковците на Ботев са ядосани точно от изходящите трансфери на добри футболисти, без да се дават после адекватни суми за входящи такива?

- Вече се водят активни разговори за това, но е още твърдо рано да се коментира в пространството. Мисля че с всеки следващ трансферен прозорец, отборът се надгражда, става по-добър, конкуренцията нараства, така че очаквам и след летния такъв, да вдигнем нивото още повече.

- Ще се класира ли Ботев за евротурнирите и наясно ли сте, че привържениците на клуба са максималисти, за които участието там задължително е свързано с успехи, а медалите в България са сладки, само ако са от най-благородния метал?

- Всички искаме това и работим усилено за постигането на тази цел. В началото на сезона целта бе класиране в Топ 6, която изпълнихме по-рано от предвиденото. Азрудин Валентич е победител по природа и с постигането на една цел, вече сме поставили друга, по-висока.

- Как разпускате след победа и какво правите след загубена среща?

- Независимо от развоя на срещата, старая се да започна работата по анализа на изминалия мач възможно най-скоро – дори същата вечер, ако е възможно. Нямаме поводи за разпускане след мач, макар да е добре да се отделят няколко часа от напрежението, до което води всяка среща. След загуба винаги е тежко – опитваме се да намерим причините и да работим за да ги подобрим, но ще излъжа, ако кажа, че след загуба работя по един начин, а след победа по друг – целта е винаги да се извлече максимума от всяка среща и да продължим да подобряваме процеса на работа и представянето ни.

- Имахте ли вече възможност опознаете Пловдив и къде обичате да ходите, когато имате време свободно от професията ви?

- За времето, което съм в Ботев нямах много възможност да излизам из града, така че все още не познавам Пловдив толкова добре. В свободното си време не страня много от футбола – обичам в моментите, когато ангажиментите към първия отбор са по-малко, да работя с играчи от школата. През останалото време обичам да инвестирам времето си в усъвършенстване на знанията и уменията ми – семинари, книги или разговори с колеги, с които нямаме много възможности да се чуваме редовно./

#Ботев Пловдив #интервю #Тодор Неделев #Азрудин Валентич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"