ИСУЛ се вдигна на протест

ИСУЛ се вдигна на протест
A A+ A++ A

Медици от болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" в София излязоха на протест. Те настояват допълнителните им възнаграждения за тежки условия на труд да бъдат включени в основните заплати, предаде БНР.

Те се опасяват, че след като утре бъде отменена извънредната епидемична обстановка, ще спре и изплащането на сумите от 600 лева на лекар, 360 на медицинска сестра и 120 лева на санитар.

Ето какво казаха протестиращи от болница ИСУЛ в София.

"Има голяма разлика в това дали те ще са част от основното възнаграждение и ще са нещо постоянно или те ще са нещо, за което министерството ще каже "днес го има, утре го няма".

"Да увеличат заплатите и да си продължат да ни дават добавките за Covid, които ги даваха."

"През първите девет месеца, след като започна Covid, в "Царица Йоана", в спешното отделение, се даваха по 50, по 100, по 500 лева на никаква ведомост. На един лист от тетрадка се разписвахме в спешно отделение."

За БНР председателят на синдикалната организация "Защита" в ИСУЛ доктор Самуил Кътов обясни:

"Това означава, че ние ще останем на основни заплати, ние допълнително финансово възнаграждение в нашата болница не сме получавали отпреди пандемията. Нашите основни заплати са просто скандални. Млад лекар взима след удръжките 900 лева, санитарите взимат под 600 лева, професори, доценти, шефове на отделения взимат под 1200 лева. Това са заплатите на университетската болница, която е люлка на толкова много специалности, на лекари, на академизъм и на какво ли още не".

Синдикалистите настояват допълнителните възнаграждения да влязат в основните заплати.

Вчера от здравното министерство съобщиха, че въпреки отмяната на задължителните ограничения, в следващите 3 месеца здравните заведения ще продължат да получават допълнителни средства.

#ИСУЛ #протест #медици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"