Великденската софра този път ще струва повече от минимална заплата, ето ги цените

Великденската софра този път ще струва повече от минимална заплата, ето ги цените
A A+ A++ A

Със сигурност Великденската софра ще се окаже най-скъпата от новия век насам. Цената на агнешкото скочи с близо 3 лева на килограм, в сравнение с миналата година и ще платим между 180 и 300 лева за цяло агне за Великден в зависимост от теглото му. 

Ако през 2021 г. месото от ферма струваше 7 лв. за кг, в този момент производители искат 10 лв. Справка на цените, на които се предлага агнешкото у нас, качена на сайта на Министерството на земеделието, сочи, че спрямо миналата година има 20% ръст на цените. Например, ако миналата година цената на едро на цяло агне е варирала в различните региони в страната от 14 до 16, 60 лв. за килограм, тази година стига до 20 лв. за килограм.

Най-високата цена на бут в момента е 23 лева, а преди година е била 19 лева. Плешката пък скача от 17 на 21 лева. 

Подобна е ситуацията и с яйцата, които, макар и със стотинки, са по-скъпи тази година. Те вече са по 35 ст. за брой, а преди година най-скъпо са се продавали по 28 ст. за брой. Така кора с 30 яйца в момента излиза 10,50 лв., а преди година е струвала 8,40 лв.

Изччисления сочат, че една минимална работна заплата няма да ни стигне, ако искаме да се насладим на хубава великденска трапеза- марулите, доматите, краставиците, зелето всичко поскъпна двойно.

Някои от зеленчуците са по-скъпи от месото. Така че за първи път от години ще плащаме толкова скъпи продукти за празничната трапеза на дългоочаквания Великден. 

#Великден #трапеза #цени #агнешко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"