Може и да си носим маските след 1 април

Може и да си носим маските след 1 април
A A+ A++ A

Прибързана може да се окаже радостта на антиваксърите и антимаскърите от вчера с новината за отпадането на извънредната епидемиологична обстановка в страната от 1 април. Лично шефът на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев уточни, че вече се пишат текстове за промяна на закона така, че маските на закрито и особено в обществения транспорт да останат валидни и задължителни и след тази дата. 

Депутатът от "Промяната" е убеден: "Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка".

"Ще се наложат промени в закона, за да останат маските на обществените места и без епидемична обстановка, както и да може министърът на здравеопазване и директори на РЗИ по места да въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", обясни още той пред Би Ти Ви. 

Вкарваме промени в закона за здравето, които внасяме на комисия още във вторник на извънредно заседание, съобщи Тонев.

Той каза още: Предлагаме и при промяна на в епидемиологичната обстановка по региони, ако се получи регионално увеличение на бройките, да могат в самия регион да се въвеждат допълнителни мерки - такива, на каквито сме били свидетели и досега.

"Карантината на контактните лица от 1 април ще изчезне като общо правило, но директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да я налагат в конкретни случаи". За болните карантината остава и продължават да се лекуват по досега установения ред. 

#ковид маски #ковид мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"