МиГ-29 не могат да участват в съюзнически операции на НАТО

МиГ-29 не могат да участват в съюзнически операции на НАТО
A A+ A++ A

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции".

Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател. 

"НАТО провежда операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той.

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.

"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно".

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на ВВС, за много от въпросите отговорността се носи от тях:

"Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават. Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност".

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария:

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници".

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

 Военният експерт изтъкна, че Русия се е провалила в постигането на своите стратегически цели във войната срещу Украйна:

"Вече почти никой не си мисли, че Москва ще може да сложи ръка дори само на Източна Украйна. Единствено под въпрос е дали ще успее да осигури сухопътен коридор към Крим, което би било някакво постижение. Резултат, който Путин би могъл да представи за вътрешна употреба като победа. За света вече е ясно, че той е военен престъпник, дори Байдън вчера го нарече касапин".

#МиГ-29 #НАТО #Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »