Рибарите в Царево често намират мини, в Созопол и на плаж Корал - също

Рибарите в Царево често намират мини, в Созопол и на плаж Корал - също
A A+ A++ A

Тази лоша война в Украйна не може да спре живота и развитието на всички останали. Това казаха пред бТВ рибари от Царево. Те споделиха, че въпреки тревогата, че от северното крайбрежие на Черно море са се откъснали мини, които са носени от морските течения насам, са готови при първа възможност да влязат в морето. 

„Ако времето позволяваше, щяхме да сме на риболов и всички колеги биха направили това въпреки заплахата за мини. Времето за улов на калкан е кратко, а войната допълнително създава проблеми и сега се налага да се вземат други мерки“, каза Георги Пейчев, който е капитан на малък кораб. 

„В тези мрежи няколко пъти са влизали мини, но те са коренно различни от тези, които идват от Украйна. Намерените от нас бяха корозирали и потънали на дъното. Съвсем случайно попадаме на тях“, добавя той.

„Разрязваме мрежите с приспособление, представляващо дълъг прът със захванат нож, за да може да се освободим от мината. След това информираме военноморските сили, които я обезвреждат“, каза още рибарят.

„Информацията за мините от Украйна е противоречива. Наблюдавам украински, български и руски телевизии. По украинските видях как се минира плаж с 12-килограмови противотанкови мини. Руснаците показаха пък как с една амфибия поставят мини пред плажа. Те са по три килограма и са съвсем различни от тези, които познаваме“, каза пък рибарят Йордан Каракашев, които е и военнослужещ.  

„По българските телевизии показаха огромни мини, които са по половин-един тон. Тази информация за 420-те мини, които са се скъсали, е противоречива, тъй като те са захванати за котвите с дебели вериги“, добави той.

През 2020 г. имаше открита мина в залива на Созопол, а през 2017 и седемнадесета година имаше мина, открита на плаж „Корал“ и още два случая.

#Созопол #Царево #рибари #мини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"