Йончева: Който въоръжава Украйна, воюва с Москва на украинска територия

Йончева: Който въоръжава Украйна, воюва с Москва на украинска територия
A A+ A++ A

"Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое - криво. ... Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда".

Това каза пред БНР евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. 

Тя съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и подчерта, че Европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори:

"Фактът, че до момента не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал. Какви са причините ще разберем на по-късен етап, вероятно имат своите причини да не дават гласност. ...  Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно Европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе".

Йончева заяви категорично, че трябва да се спазва върховенството на закона, защото е много важно да няма и капка съмнение, че не се спазва законът при задържането на бивш премиер на европейска държава:

"Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Социалистите и демократите в ЕП излезе с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: "Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове". Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура. Надявам се съвсем скоро да получим повече информация".

 Евродепутатката коментира в предаването "Неделя 150" и войната в Украйна:

"Зададох въпрос на украинския министър на отбраната Алексей Резников при изслушването му в Комисията по отбрана на ЕП. Попитах го с кого преговаря в България и на какъв етап са тези разговори. Въпросът ми беше дали искат руско въоръжение от Полша, Словакия и България. ... Той  отговори, че не може да разкрие детайли, но е изпратил писма до министрите на отбраната на споменатите държави. Каза, че иска всякакво въоръжение, включително и танкове".

Елена Йончева изказа мнение, че страните от Европа не трябва да въоръжават Украйна, а да положат хуманитарни и дипломатически усилия:

"Въоръжаването на Украйна само ще продължи войната, а няма да доведе до траен мир. Това е мнението на много евродепутати, макар че в този момент сме малцинство. ... Тези, които въоръжават Украйна, воюват с Москва, използвайки украинска територия. ... Не може, помагайки на Украйна, да, ние трябва да правим всичко, което е възможно да помагаме на бежанците, но не можем да наказваме нашите граждани за грешки и за престъпления - както на Москва, така и на ЕС. Г-н Борел каза в интервю, че Европа имаме своите грешки. Аз очаквам да отговори какви. Защото няма как в ЕС да намерим необходимия инструмент за дипломатическо решение на конфликта, ако не знаем какви са причините, които доведоха до тази братоубийствена война. ... Говори се вече за използване на ядрено оръжие, това са страшни неща, как ЕС допусна да се стигне дотук - това са големите въпроси, на които Европа трябва да даде своя отговор, иначе само ще генерираме евроскептицизъм".

#Елена Йончева #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »