Оптимистично от проф. Витанов: COVID обстановката у нас се подобрява

Оптимистично от проф. Витанов: COVID обстановката у нас се подобрява
A A+ A++ A

COVID обстановката у нас се подобрява.Това заяви математикът проф. Николай Витанов в студиото на “Събуди се”. “Грипът идва малко късно. Вероятно няма да се стигне до усложняване на COVID обстановката’, прогнозира той. 

“За разлика от някои западни страни, тук ние предприехме поетапно отпадане на мерките, което доведе до отпадане на зеления сертификат. Тук меркте все още се спазват, затова се надяваме, че няма да имаме повишаване на заболяемостта от COVID”, коментира математикът. 

“Все още у нас има дифузно разпространение. Регионът около Варна в момента е по-проблематичен. Същото важи и за Бургас. В София леглата намаляха 4 пъти”, каза още Витанов. 

По думите на математика очакванията са скоро случаите да паднат под 1500 на ден и дифузното разпространение да спре. 

“Трябва да задържим ниския брой на заболели още 10 дни, а след това да паднем под 1000, но трябва да продължим да спазваме настоящите мерки, за да не стане като на Запад”, предупреди той. 

Бежанската вълна няма да повлияе на разпространението на пандемията у нас, смята Витанов. 

“Можем да приемем до 100 000 бежанци на месец, без това да повлияе на епидемичната обстановка”, смята професорът и допълни, че “бежанците, които влизат у нас трябва да са под 3500 на ден, за да се запази спокойната ситуация у нас”.

Лятото също се очертава да е спокойно, каза още проф.Витанов.

#николай витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"