Даниел Лорер: 80 000 украинци са пристигнали у нас, 40 000 остават

Даниел Лорер: 80 000 украинци са пристигнали у нас, 40 000 остават
A A+ A++ A

По последни данни 80 хиляди души от Украйна са минали през България, като 40 хиляди от тях остават у нас за момента. Затова сме длъжни да мислим как да им предоставяме възможности за работа. Българската икономика има значителен потенциал за наемане на най-различни кадри в различни сектори. Трябва да отбележим, че има заявки за поне 150 хиляди поста. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг заедно с работодателски организации.

По думите му това не са само съществуващи работни места, но и потенциални такива, предаде Дарик. Работодателските организации пък дадоха заявка, че ще следят всичките тези хора да не отидат в черния или сивия сектор.

"Хората пристигат у нас изключително шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим подслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да направят България свой дом, е да им се намери работа. Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа", коментира Добри Митрев - председател на Българската стопанска камара.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Въловказа подчерта, че към Агенцията е създаден е сайт, където работодателите да могат да подават заявки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които анкетират украинските граждани относно квалификацията и желанието им за работа. Има възможност за създаване на над 100 мобилни екипа сред украинските граждани. 

"Между 20 000 и 30 000 души се търсят във всеки от секторите транспорт, високи технологии и комуникации", посочи Лорер, като допълни, че безработицата в страната е ниска и има глад за специалисти. Информация за търсените специалности ще бъде обявена на страницата на Агенцията по заетостта.

#Даниел Лорер #украински бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »