Автомобилната индустрия се сблъсква мощно с растящи цени на металите

Автомобилната индустрия се сблъсква мощно с растящи цени на металите
A A+ A++ A

Нахлуването на Русия в Украйна повишава цената на металите, използвани в автомобилите - от алуминия в каросерията, през паладия в каталитичните конвертори до висококачествения никел в батериите за електрически превозни средства, а сметката вероятно ще платят шофьорите, пише Reuters.

Макар че металите все още не са обект на западните санкции, някои превозвачи и доставчици на авточасти вече се въздържат от руски стоки, което увеличава натиска върху производителите на автомобили, които и без това страдат от недостиг на чипове и по-високи цени на енергията.

"И така, какво ще стане оттук нататък?", попита Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis, четвъртият по големина производител на автомобили в света, при разговор с репортери миналата седмица.

"Първо, това, което се случва, е, че имаме ескалация на разходите за суровини и енергията, което ще окаже голям натиск върху бизнес модела", каза той.

Алуминият и паладият достигнаха рекордни стойности в понеделник, докато никелът, който се използва и за производството на неръждаема стомана, премина границата от 100 000 долара за тон за първи път във вторник.

Андреас Уелър, главен изпълнителен директор на Aludyne, която произвежда алуминиеви и магнезиеви леярски части за производителите на автомобили, заяви, че неговият европейски бизнес е отбелязал 60% увеличение на цената на алуминия през последните четири месеца, както и покачване на сметките за енергия.

При годишни продажби от 1,2 млрд. долара и рязко нарастване на разходите със "стотици милиони долари" Уелър, чиято компания е базирана в Саутфийлд, Мичиган, заяви, че е бил принуден да поиска от клиентите да платят повече от вече договорените цени.

"Някои от тях проявяват по-голямо разбиране и съдействие от други, но без това не можем да оцелеем", казва Уелър, който има четири леярни и един завод за механична обработка в Европа.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Таварес заяви, че прекратяването на недостига на чипове може да помогне на производителите на автомобили да компенсират по-високите цени на металите и енергията, но не очаква решение на проблемите с полупроводниците през тази година.

Кой плаща

Потребителите вече плащат за недостига на чипове, тъй като той доведе до намаляване на запасите от автомобили и до повишаване на цените - дори преди по-високите цени на металите да ударят пазара.

По данни на консултантските компании LMC и J.D. Power средната цена на сделка за нов автомобил в САЩ е била 44 460 USD през февруари, което е с 18,5% повече в сравнение със същия месец на 2021 г.

Германските производители на автомобили като Volkswagen и BMW вече бяха засегнати от руската инвазия в Украйна, тъй като тя принуди производителите на кабелни снопове в западната част на страната да спрат производството. Снопът проводници е важен набор от части, които свързват до 5 км кабели в средния автомобил - а Украйна е ключов доставчик.

А когато става въпрос за метали, руските компании са основни доставчици за Германия. През 2020 г. на тях се падат 44% от вноса на никел в Германия, 41% от вноса на титан, една трета от вноса на желязо и 18% от вноса на паладий.

С производство от 108 млн. тона през миналата година Русия е петият по големина производител на желязна руда в света, според Credit Suisse, като снабдява европейските производители на стомана, които сега са изправени пред по-високи цени и възможни трудности при снабдяването с метала.

Според американската инвестиционна банка JPMorgan - австрийската Voestalpine и шведската SSAB са изложени на този риск.

Voestalpine заяви, че разполага с достатъчно запаси за следващите месеци, но очаква, че след това ще трябва да се снабдява със суровини от други доставчици. SSAB не отговори на искането за коментар относно доставките от Русия.

Изправен пред избора да купува руски стоки и косвено да финансира руската инвазия, която Москва нарича специална военна операция, германският доставчик на стомана и алуминий Voss Edelstahlhandel реши да прекрачи границата.

"Въпреки че алуминият не е в списъка със санкции, той се използва от Русия за вкарване на пари в страната и затова се отказваме от него", заяви главният изпълнителен директор Торстен Щудемунд пред Ройтерс.

Русия е голям производител на алуминий - най-енергоемкият метал за производство, като страната държи дял от 6% от световното производство.

Мрачно бъдеще за батериите

Компанията на Щудемунд се бори и с високите цени на никела.

Каспар Роулс, главен директор по данните в специализираната консултантска компания Benchmark Mineral Intelligence (BMI), заяви, че макар на Русия да се падат 5% от световното производство на никел, тя доставя около 20% от висококачествения никел в света.

Металът се използва за производство на батерии за електрически превозни средства, което представлява ново предизвикателство за производителите на автомобили, които вече инвестират милиарди, за да се откажат от двигателите с вътрешно горене, точно когато търсенето на модели с нулеви емисии започва да се разраства.

Част от руския висококачествен никел вероятно ще попадне в Китай, който едва ли ще наложи санкции на Русия, но всичко това се случва в момент, когато производителите на автомобили са изправени пред нарастващи сметки за други минерали за батерии за електромобили, тъй като търсенето надвишава предлагането.

"Това е основното притеснение за веригата за доставки на батерии, тъй като има рекордно високи цени на лития и много, много високи цени на кобалта и никела", каза Роулс. "Това само задълбочава проблемите с минералите за батерии."

Батериите са един от най-скъпите компоненти в електромобилите и производителите се надяват те да поевтинеят, за да могат да предлагат по-достъпни електрически автомобили.

BMW заяви, че се фокусира максимално върху рециклирането на никел от батериите, като до 50 % от никела се използва във високоволтовата батерия на новия модел BMW iX.

Когато става въпрос за паладий, производителите на автомобили също са в затруднено положение.

Автомобилната индустрия го използва в катализаторите за бензинови модели - или платина за дизелови модели - и двата вида автомобили все още съставляват по-голямата част от продажбите.

Цените на паладий се повишават от около шест години, а Русия има около 40% от световния пазар.

"Няма друг вариант освен паладий и платина за катализаторите, а не може да се направи автомобил без катализатор", каза Крис Блази, главен изпълнителен директор на дилъра на благородни метали Neptune Global.

Той заяви, че е купил много паладий през декември на цена от 1940 долара за тройунция. В понеделник той достигна рекордните 3440 долара.

Блази изчислява, че стойността на паладия, използван в средния автомобил, е около 200 долара, но тя лесно може да се удвои.

"Или потребителите ще плащат повече за автомобили, или ако производителите на автомобили не могат да го прехвърлят на тях, ще трябва да направят икономии на разходи някъде другаде", каза той.

#коли #автомобили #метали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »