САЩ изпращат допълнителни войски в Европа

САЩ изпращат допълнителни войски в Европа
A A+ A++ A

Съединените щати изпращат още 500 войници в Европа, за да засилят сигурността на НАТО. Това съобщи високопоставен американски служител пред АФП.

По-рано Пентагонът обяви, че всички налични руски войници са разположени по границата с Украйна.

Висш служител на отбраната на САЩ предупреди, че руските удари срещу цивилни се увеличават и че Москва се стреми да вербува чуждестранни бойци, особено сирийци, за войната.

Съединените щати вече са изпратили 12 000 допълнителни войници в Европа тази година. Към момента становището на президента Джо Байдън американските войски да не се намесват в конфликта, остава непроменено.

През уикенда министърът на отбраната Лойд Остин разпореди допълнителни „500 американски военни за места в Европа, за да увеличат съществуващите сили. Те ще бъдат разположени, за да отговорят на настоящата среда за сигурност в светлината на подновената агресия на Русия срещу Украйна и да засилят възпирането и отбранителните способности на НАТО".

Министерството на отбраната на САЩ смята, че "Путин е вложил почти 100 процента от бойната си мощ в Украйна, което е около 150 хиляди войници“, каза служителят.
Според САЩ отпорът на украинците срещу Русия е причина за агресията на Москва, която се ангажира с по-далечни атаки - комбинация от бомбардировки, ракети, артилерийски удари и повече от 625 ракетни цели, за да компенсира липсата на движение на земята. "Бомбардировките се засилиха около столицата Киев, Харков, Чернигов на север и Николаев и Мариупол на юг, и смятаме, че тези удари целят умишлено цивилни цели, гражданска инфраструктура, жилищни райони“, каза той.

Украинският президент Владимир Зеленски предупреди, че Москва "се готви да бомбардира Одеса", но от Пентагона отрекоха да са "видели доказателства за движение около Одеса". 

#САЩ #войници #война #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »