Безопасно ли е да отпадне зеленият сертификат у нас?

Безопасно ли е да отпадне зеленият сертификат у нас?
A A+ A++ A

Позициите си сблъскаха пред bTV епидемиологът д-р Христина Бацелова и Диян Николов от „Възраждане“ 

Зеленият сертификат определено ограничава разпространението на коронавируса, каза епидемиологът д-р Христина Бацелова. По думите й той не би трябвало да отпада, особено в държави с нисък ваксинационен обхват.

Според Диян Николов от партия „Възраждане“ обаче доста от обществените и социалните функции на хората са ограничени заради зеления сертификат.

„Не е толкова голям проблемът когато става дума да отидем на ресторант или в някой мол да си купим нещо. Проблемът е за хората, които трябва да си правят тестове, за да могат да ходят на работа – т.е. те си плащат, търсенето на стоки и услуги намалява значително заради това че имаме зелен сертификат“, посочи той.

„Ако нямаше зелен сертификат, щяхме да имаме много по-малък брой ваксинирани. Например при медицинския персонал броят на ваксинираните в лечебните заведения се увеличи рязко още в първи ден на въвеждане на заповедта“, обясни д-р Христина Бацелова.  

„Дори в групата на хората между 12 и 29 години, при които беше потвърден рискът от миокардит, се оказа, че той е същият, колкото едно лице да бъде ударено то мълния или светкавица. Това е изключително малък риск от реакции след ваксиниране“, посочи още епидемиологът.

#сертификат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"