Проф. Витанов: Омикронът е на колене, царстването му върви силно неуспешно за него

Проф. Витанов: Омикронът е на колене, царстването му върви силно неуспешно за него
A A+ A++ A

Към края на следващата седмица ще бъде пречупен трендът на висока смъртност вследствие  на COVID-19 в страната. Това прогнозира математикът към БАН проф. Николай Витанов. Според него ще продължи да пада и заетостта на болниците у на.

Ето и какво написа математикът във фейсбук профила си:

„Днес състоянието на нещата е следното:

  1. Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.99. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пречупен.

Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Към края на следващата седмица. Огромната Омикрон вълна - спряна в България. Броят нови случаи на ден си спада.

Както бе прогнозирано.

  1. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си. Това е стабилният сценарий, наречен "Хари Селдън". Всичко друго, което ви се говори, към момента е нестабилно. Усилията са и да си остане нестабилно.

Ама Витанов се мислел за Хари Селдън, ама луд бил, ама самовлюбен бил, ама кря-кря. Нищо не ме развеселява така, както юрдешките опити за анализ на Витанов от гледна точка на психологията. Да припомня - имам дипломи в които пише, че съм държал изпит по психология. Сценарият е наречен "Хари Селдън" за да е ясно на юрдеците какво точно е прогнозирал Витанов. Защото те му приписват прогнози, които не е правил.

  1. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.99. Вместо да се разширява, обхвата на заразата се свива. Огромната Омикрон вълна е спряна посред зима. Ама не била спряна, ама затихвала си, ама кря-кря. Тъй де, те вълните на вирусните инфекции, като дойде февруари, веднага почват да затихват. Как тъй ще признаем, че има българи, които може и да постигат успехи.
  2. Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници.

Трендът на заетост на леглата се пречупи. Излязохме от зоната на пика. Дръжте курса така - по сценария "Хари Селдън". И спадът ще продължи. При тази вълна нямаше препълнени болници. Гордите юрдеци отминават това с мълчание. Че как ще признаем успехите на други българи. Няма такова нещо. Ние сме завистливи и злобни, кря-кря. Ама Витанов какъв изказ имал, ама може ли професор да говори така. Може, може.

  1. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Трендовете се пречупват според прогнозите. Виждате, че

мерките полека се отменят. Полека, за да държим сценария "Хари Селдън" стабилен. Нека да няма суперпожар, да няма претъпкани болници, да няма тотален локдаун.

Ама локдаун, ама да ни затворят, ама имало такива, дето не спазват мерките. Така е, има. Доста отдавна съм ви казал какво е изчислено - частта он народа, коята спазва мерките ще пренесе на гърба си инатестата част от народа през тази вълна. Виждате го че става. Не съм виновен аз, че има инатеста част от народа, която разнася вируса. Виновни са тези, които набиха идеята за "безопасното грипче" в главата на част от народа, която стана инатеста.

  1. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Но до тогава има седмица и нещо. Пазете се - не се вкарвайте във филма - "Разболях се от безопасното грипче" и ако не се разболеете, вероятността да стигнете до фатален край е 0.

Ама как можело, ама висока смъртност, ама нищо не се правело. Ама шампиони по смъртност. И аз мога така - ама шампиони по инат, ама шампиони по ниска ваксинация, ама шампиони по неспазване на мерки, ама шампиони по крякане. И сега малко по-сериозно - българският народ може да направи велики дела, ако се отърве от мрънкането и почне да действа. Как да го напиша, че да го запомните. Хайде така - казва ви го Мориарти. Сега юрдеците разкрякват, че се имам за Мориарти и така няма да забравите, какво съм казал за народа, великите дела и мрънкането.

  1. Накрая - системата върви по предварително обявения ви сценарий "Хари Селдън". Следователно се справяме.

Ако забелязахте, на картата на регионите регион 4 излезе от червената зона. Още един регион е на път да излезе много скоро. Въпрос от викторинката на Витанов: Кой е следващият регион, който ще излезе от червената зона и ще отиде в жълтата? Хайде, че регионът напира да влиза в жълтата зона. Гледайте. Сценарият "Хари Селдън" си върши работата.

Единствената надежда на вируса и на предсказващите вторичен пик е инатестата част от българския народ да му помогне да запали суперпожара. Този сценарий е нестабилен засега. Дръжте го така и натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем

What's up doc?

Дръжте така. Омикронът е на колене. Кръвта му тече. Не му помагайте да се изправи. Не му ли помогнете - ще рухне.

Това казват железните закони на математическата социална динамика.

#Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »