Държавата обмисля няколко варианта за преизчисляване на пенсиите

Държавата обмисля няколко варианта за преизчисляване на пенсиите
A A+ A++ A

Държавата обмисля няколко варианта за преизчисляване на пенсиите. Това информира социалният министър Георги Гьоков. Един от вариантите за актуализирането на пенсиите е през тежестта на година осигурителен стаж или чрез преизчисляване със средноосигурителен доход от по-късна година. Възможно е комбинация и от двете, посочи Гьоков по БНР. "Търсим варианти и трябва да сме готови с тях до края на април, за да може НОИ да реагира", допълни социалният министър.

Окончателните решения са на парламента, посочи Гьоков и уточни, че промените са планирани да се случат от 1 юли. Гьоков коментира още, че заради политически решения пенсионната система е изкривена: "Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане".

По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава: "През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост".

 

#Георги Гьоков #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »