Премиерът: Статутът на главния прокурор вече не е „само Господ над главата му“ (ВИДЕО)

Премиерът: Статутът на главния прокурор вече не е „само Господ над главата му“ (ВИДЕО)
A A+ A++ A

"Аз съм много щастлив от днешното решение на Конституционния съд. Беше важно да се знае, че статутът на главния прокурор вече не е, че само Господ е над главата му, а има процедура, където министърът на правосъдието може да внесе искания към Висшия съдебен съвет (ВСС)". Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти. Той е на официално посещение в Сърбия.

"Сега е много важна ролята на ВСС и дали е готов да приеме отговорността, която му е дадена по Конституция", допълни Петков. 

Министър-председателят още веднъж обясни, че подготвя списъка с лица, които са едно от причините за високото ниво на корупция и непрозрачна икономика у нас, и заяви, че ще го даде в прокуратурата.

"Този лист ще бъде внесен от мен, хубавото е, че той не е някакъв таен списък, ние всички ги знаем. Даже ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице", посочи той. 

"Оттук нататък вече ясно трябва да започнем да говорим защо и как прокуратурата до този момент не е била действаща в пълния смисъл на думата и защо и как всички тези публикации не са били разследвани. Пример - има ясен факт, че има снимка с кюлчета и пачки, има ясен факт, че Борисов отговори, че има "Мата Хари", знае коя е. А прокуратурата не пита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или са си били там", каза премиерът и допълни, че листът с информация ще бъде увеличен. 

"Събираме още днес информацията, прокуратурата оттук нататък има два избора – да се обяснява защо не е направила нищо, или да се задейства”, посочи Петков.

По темата за „златните паспорти” премиерът смята, че партия ДПС си прави „реклама” и политически пиар.

„Ние бяхме първите, които вкарахме проектозакон за премахването им. Още като икономически министър видях схемата и възложих на зам.-министъра Калина Константинова да следи темата. ДПС се опитва да яхне вълната”, каза Петков.  

 

#Кирил Петков #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"