Животът поскъпва: Издръжката на тричленно семейство надхвърли 2000 лв.

Животът поскъпва: Издръжката на тричленно семейство надхвърли 2000 лв.
A A+ A++ A

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно семейство (двама работещи и едно дете) през декември е достигнал 2066 лв.

Сумата за първи път надминава бариерата от 2000 лв. и е с 81 лв. по-висока от тази през предходното тримесечие завършило през септември 2021 г., съобщиха от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Нарастването на дохода за издръжка през 2021 г. се дължи на ускорения ръст на потребителските цени, посочват от синдикалната организация. Цените на природния газ и на електроенергията за бизнеса са се повишили съответно с четири и пет пъти.

Храните са нараснали за година с 9,8%, показват анализите на ИССИ. Хлябът е нагоре с 11,1%, а млечните продукти с 10,5%, като по-силно изразено е нарастването при групата на сирената и кашкавалите в диапазон от 13,6 до 16,1%.

Нарушените вериги за доставки също са допринесли за това, че издръжката на едно тричленно семейство през декември 2021 г. е нараснала на годишна база с 9,7%.

Брутно за издръжка на един работещ, живеещ сам, са необходими 1479 лв. през декември 2021 г. По данни на КНСБ обаче 65,6% от работещите на трудово правоотношение получават под тази сума. Това са 1,530 млн. души. Над този праг получават 803 хил. души.

Регионална диференциация

Областите Благоевград, Кюстендил и Видин остават водещи области с най-ниска средна работна заплата в диапазон 999 -1029 лв. (трето тримесечие). С повече от 1/3 е изоставането на размер на работната заплата от средната за страната, констатират от синдиката.

Разликата в заплатите между Благоевград и София-град е повече от два пъти.

Предложенията на КНСБ

По данни на КНСБ минималната заплата към декември миналата година е била 44% от заплатата за издръжка. От синдиката настояват за още едно повишение на минималната заплата от 1 юли на 760 лева.

Освен това от КНСБ настояват за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а на „работещите на терен“ с минимум 15%, както и въвеждане на необлагаем минимум за сумата до нивото на минималната работна заплата (710 лв. по план за Бюджет 2022).

Според синдиката от 1 януари 2023 г. минималната работна заплата трябва да стане 50% от очакваното средно възнаграждение или 867 лв.

От КНСБ се аргументират, че такива разпоредби са заложени в Директивата на Европейския съвет и Европейския парламент относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз.

#семейство #издръжка #издръжка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »