От 1 февруари: Нови правила за влизане у нас

От 1 февруари: Нови правила за влизане у нас
A A+ A++ A

От 1 февруари България променя противоепидемичните правила, по които допуска пътуващи на своята територия. Към сегашните три зони - жълта, зелена и червена, се въвежда и тъмночервена зона. Така най-строгите изисквания - представяне на сертификат и задължителен тест, остават за тъмночервената, а за червената ще е достатъчно представянето на зелен сертификат, т.е. ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест. Това гласи нова заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова.

В червена зона вече ще влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5000 на 100 хил. население. Лицата, пристигащи от тези държави, ще се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи. Досега тези граждани освен сертификат за ваксинация или преболедуване бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест.

В тъмночервена зона ще бъдат държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5000 на 100 хил. души население. От тази зона пътуващи се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест. С други думи, бустерната доза гарантира свободно движение независимо от цветовата зона.

При влизане от червена зона българските граждани и постоянно пребиваващите у нас могат да не представят нито един от посочените документи, но в такъв случай се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение за гражданите, посочват от МЗ.

При влизане от тъмночервена зона също е възможно българските граждани и постоянно пребиваващите да влязат без нито един от изискваните документи. В такъв случай обаче 10-дневната им карантина е без право на отмяна. Ако пък имат един документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в тъмночервената зона, се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната. За децата такива изисквания има само за тъмночервена зона.

Промяна за зелена и оранжева зона няма.

#нови правила #МЗ #ковид мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »