Въпреки забраните: Коли със служебни пропуски от СО щъкат изобилно в Борисовата градина

Въпреки забраните: Коли със служебни пропуски от СО щъкат изобилно в Борисовата градина
A A+ A++ A

Столичната община раздава щедро служебни пропуски за навлизане на моторни превозни средства на територията на Борисовата градина, въпреки че съгласно Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на СО „в обществените зелени площи се забранява преминаването и паркирането на МПС, с изключение на тези със специален режим“. От началото на 2021 г. до месец октомври на м.г. дирекция „Зелена система" на общината е раздала над 350 пропуска на товарни и други автомобили с разрешение да се движат по алеите на най-големия парк на София. Това става ясно от писмен отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане на общинския съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева. Месечно между 50 и 97 от тези пропуски са дадени на спортен клуб ЦСКА, а с между 25 и 29 пропуска на месец са се снабдили служителите на общинския комплекс „Спортна София“. „За останалите МПС, обслужващи и зареждащи обекти, както и при организацията на събития в парка, са издадени 226 бр. за цялата година“, се казва още в отговора.

Не по-малко щедра на раздадени пропуски е била софийската администрация и през 2020 г. 260 са издадените тогава пропуски за обслужване и зареждане на обекти на територията на парка. Отделно тези за ЦСКА са между 40 и 80 броя месечно, а за „Спортна София“ – отново между 25 и 29 броя.

Марта Георгиева припомня, че поголовното навлизане на автомобили в Борисовата градина се наблюдава въпреки обещанията на Столична община и лично на кмета Фандъкова, че любимият парк на софийнци няма да се превърне в паркинг и че движението в него с кола ще бъде изключение, а не практика. "За пореден път се обръщам към Вас поради все по-масовото и безскрупулно навлизане на МПС в парка. Последното се случва въпреки Вашия ангажимент по повод мое питане от 2017 г., че "не съществува никаква опасност по време на проектирането (на Подробен устройствен план - М.Г.) да се обособяват паркинги, да се увеличава достъпът с автомобили и др.", пише в изложението й до кмета на София. "Уведомявам Ви, че от датата на отговора Ви досега официално се обособиха два паркинга около Националния стадион "Васил Левски" - един за нуждите на Министерството на младежта и спорта и един за нуждите на "Пазари Запад" ЕАД", отбелязва Георгиева. Кметът на София не оспорва и не коментира нейните заключения.    

В отговора си Фандъкова отбелязва, че с цел ограничаване достъпа на автомобили в Борисовата градина са били монтирани автоматични пропускателни бариери към бул. „Драган Цанков“ и към ул. „Незабравка“ и че към тях са назначени и охранителни постове. През 2018 г. Столична община съобщи, че въпросните бариери са "умни" и пропускат само автомобили, разполагащи с пропуск за влизане в Борисовата градина. "На охранителите е вменен както контрол за наличие на нерегламентиран достъп, така и за посегателства над бариерите. Като при наличие на нередности уведомяват дирекция „Зелена система“, Столичен инспекторат, Общинска полиция и Столична дирекция на вътрешните работи – МВР за предприемане на действия. Допълнителен контрол се извършва и от Столичен инспекторат, като при проверки и констатиране на територията на парка на автомобили без маршрутен пропуск се съставят актове и фишове за административно нарушение, съобразно нормативната уредба“, пояснява Фандъкова.

Общинският съветник обаче смята, че посетителите на парка остават с впечатлението, че „служителите на бариерите при Биологическия факултет на СУ и при парк-хотел „Москва“ пропускат всички коли поради факта, че са заплашвани, лъгани, „респектирани“ със служебни карти, вероятно подкупвани или просто така са инструктирани. „Това се случва в нарушение на Закона за движение по пътищата и на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община и на Наредбата за организация на движението на територията на СО“, гласят част от изводите на Георгиева.

На въпрос на Георгиева по какви критерии се издават пропуските за влизане в Борисовата градина Фандъкова отговаря, че това се случва след подадено заявление до дирекция „Зелена система“ от съответния ползвател на даден обект и съобразно неговата необходимост, нужди и цели, според които се определя и броят на допуснатите МПС до конкретния обект. Георгиева обаче контрира кмета, че в социалните мрежи може да се види снимка на такси, което има на предното си стъкло пропуск да кара в Борисовата градина. Коментар от страна на Фандъкова не последва.  

Светослав Спасов, "Сега"

 

 

#Борисова градина #автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"