Математик за Омикрон: Първо се заразяват децата, ходенето на училище е игра на руска рулетка

Математик за Омикрон: Първо се заразяват децата, ходенето на училище е игра на руска рулетка
A A+ A++ A

Какъв е анализът на данните към днешна дата и как ще се развие пандемията в краткосрочен план? Отговори на тези важни въпроси търси Николай Дойнов от преподавателя в департамент информатика на НБУ гл. ас. д-р Лъчезар Томов. 

„По отношение на вълната, репродуктивното число в момента намалява - все още е над единица. Това означава, че десет души все още заразяват единадесет. Поради някои мерки, които се предприеха”, посочи той.

Томов обясни, че имало рекорди по отношение на заразените ученици. „Броят на тези деца вече започва да спада, което след седмица или две, в зависимост от другите възрастови групи, ще доведе до спад и при възрастните”, коментира преподавателят.

Той уточни, че, след като се обърне вълната при децата седмица след това се обръща и тази във възрастовата група 20-50 години, а след две - при по-възрастните.

„Преди това обаче ще има ръст при по-възрастните, защото това е следствие от тези 2 500 деца на ден, които миналата седмица постигнаха рекорди. Тази и следващата седмица очакваме да има един преходен ръст на случаите при по възрастните. Това след седмица - две ще се отрази  и в ръст на смъртността”, предупреди Томов.

Преподавателят цитира и графики, които показват, че първо се заразяват децата, а след седмица и останалите възрастови групи. „Много родители са склонни да изпратят децата си на училище и детска градина, без да са ваксинирани и без да носят маска, смятайки, че заболяването се кара леко. Обаче искам да ви поправя - от вирусни заболявания, особено от нови вируси, току-що прескочили при човека - колко леко се кара едно заболяване разбирате след десетилетия”, каза той.

Томов смята, че всички деца, които нямат противопоказания, трябва да се ваксинират. „При децата имунитетът е най-траен, най-добър и ваксината работи по-добре, отколкото при възрастните. Затова се имунизират винаги деца и ваксините се слагат в детска възраст, защото тогава траят до живот”, допълни преподавателят в НБУ.

Според него сега е нужна информационна кампания за ваксините. „Да се разбере, че тези ваксини са най-естествените досега, че те имат много по-малко странични ефекти, отколкото да кажем ваксината за варицела. Ваксината срещу COVID дава тежки проблеми при 1 на 200 000 или 1 на 1 000 000”, обясни Томов. Тези данни той уточни, че черпи от различни медицински проучвания и изследвания от различни държави и независими един от друг източници след вече поставени 8 млрд. дози и проследени ефекти.

Според Томов в България има голям процент фалшиво ваксинирани. „Имаме данни от лекарите в интензивни отделения - много от пациентите си признават преди да починат, за съжаление”, добави той. И каза още, че хората със сертификат, които са починали, са около 2 - 3 - 4%.

На въпрос колко процента от починалите с ваксина, реално са с ваксина, той отговори: „Трудно е да се каже. Максимум е 60%. 1/3 до 40% са с фалшив сертификат - статистическа оценка”, заяви преподавателят.  

Той цитира данни от САЩ, според които честотата на починалите от коронавирус на 100 000 с бустерна доза е 99 пъти по-малка от тази на неваксинираните. „Тоест, почиват 99 пъти по-рядко. Това се дължи на няколко фактора - това, че се заразяват и по-трудно. Оттам още по-трудно биха могли да стигнат до тежка форма”, заяви преподавателят.

Томов коментира, че средната смъртност в България е била около 108 000 на година преди епидемията. През 2020 г. е била рекордна - с почти 120 000 починали и коефициент на смъртност 17,8 на 1 000,  който според прогнозите на ЮНЕСКО не бихме могли да достигнем дори през 2060 г.

„2021 г. има 148 000 починали, което е 25% по-лошо от най-лошата ни година. Което бихме могли да постигнем единствено при световна война. Няма друго събитие, което да причини толкова голяма смъртност. Последно подобна смъртност имам през 1918 г. - 151 000, отново при болест - испански грип. Това е просто пример как от епидемиите умират повече хора, отколкото при войните”, обясни той.

Дали грипът, например, е по-опасен от коронавируса, преподавателят коментира със смъртността. „Няма нужда да знаете данните за грипа - само гледайте смъртността по години. Преди епидемията тя се колебае между 105 000 и 110 000. Изведнъж идва коронавирусът - над 120 000 през първата година  и 148 000 - втората. Само, когато видите тези числа, става ясно, че грипът и COVID са несъпоставими”, категоричен е Томов.

Той обясни и защо COVID ваксините са били разработени толкова бързо: „Това се случи, защото се използваше много математика. Освен това геномът на вируса е разчетен веднага, използва се изкуствен интелект, за да се предскаже коя част от протеинът най-трудно ще мутира с времето”.

За финал Томов поясни, че никой не знае кога пандемията ще приключи. „Не можем да предскажем кога ще свърши. Но знаем, че това ще стане рано или късно. Защото в битката между имунитета на хората и вируса - винаги побеждава имунитетът”, прогнозира той. Но предупреди: „България плаща огромна цена - имаме четири пъти повече починали на глава от населението от САЩ. При нас ще има по-големи дълготрайни щети”, заключи той.

Зрителите могат да задават своите въпроси в платформата sli.do, достъпна от телефон, таблет или компютър. След влизане в нея трябва да изпишат #nauka и да попитат за всичко, което ги вълнува.

#Лъчезар Томов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"