Слънце и до 10°С ни очакват в събота

Слънце и до 10°С ни очакват в събота
A A+ A++ A

През нощта срещу събота облачността постепенно ще се разкъсва и след полунощ в по-голямата част от страната ще е предимно ясно. Повече облаци очакваме в Южна България. Минималните температури у нас ще се повишат, но в планинските райони от Западна и Южна България ще остават ниски. Над останалата част от страната те ще са от минус 8 до минус 2°С. Най-студено ще е в котловините от Западна България и Средногорието - до минус 8- 11°С. Вятърът в страната ще е слаб с югозападна компонента. 

През съботния ден времето в страната ще предимно слънчево. Следобед облачността и над южните райони ще се разкъса и там ще преобладава слънчево време. През деня северозападният вятър временно ще отслабне и ще е слаб, а привечер ще се ориентира от юг-югозапад. Следобед температурите ще бъдат между 5° и 8°. Малко по-високи очакваме да са те в Северозападна България и в Горнотракийската низина – до 10 °С.

Времето в планините ще е с променлива облачност и на отделни места ще прехвърча сняг. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще се понижат и на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра - около минус 9°.

По Черноморието - Облачността над по-голямата част от източна България ще е значителна. Ще продължи да духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха 5°-6°С

Времето в София - През нощта срещу събота облачността от север ще се разкъса над столицата ще е предимно ясно. Минималните температури ще са ниски – до минус 5 - минус 6°С, а максималните ще показват стойности – до 2-3°С. През деня в София времето ще е с разкъсана облачност, което след обяд ще намалее до слънчево.

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени в затворените котловини. Концентрацията на вредни газове ще е между 70-110µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

Времето на Балканите - През следващите 24 часа западните и северни  райони от полуострова ще попадат под влиянието на разширяващ се антициклон от запад. Времето ще променливо - преди обяд облачността ще е значителна, а след обяд ще се разкъсва и намалява.

Температурите на Балканите отново ще се понижат. Новообразуващ се средиземноморски циклон ще дестабилизира времето в Централна и Южна Гърция. Очакваме нови валежи от сняг в планинските райони от Гърция, а в по-ниските райони валежите ще са от дъжд. Силни гръмотевични бури очакваме в Егейско море и района на Крит.

Предупреждение за опасно време 

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня ще са повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност над Гърция и Егейско море. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 40-50 л./кв.м. 

Поради очакваното повишение на температурите и очакваните валежи в районите със значителна снежна покривка, особено в Южна Гърция и Северна Турция, рискът от наводнения ще е висок!

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Според моделите снежната покривка може да надмине 35-40см. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като очакваната снежна покривка ще достигне до 20 см. 

Източник: Meteobalkans.com

 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"