Флашмоб „Да им пречупим чадъра“ в София

Флашмоб „Да им пречупим чадъра“ в София
A A+ A++ A

Флашмоб под мотото „Да им пречупим чадъра!“ се проведе по обяд пред Съдебната палата. Проявата бе организирана от движение „Ние идваме“.

Пред стълбите на Съдебната палата бяха разпръснати стари чадъри и риба цаца, а идеята е да се даде знак, че „няма да бъде позволено под счупения чадър на Гешев да скрият обратно Цацаров“.

Един от лидерите на движение „Ние идваме“ Николай Хаджигенов обясни: „Този принцип на корумпираната държава и на овладяната държава от корупция трябва да изчезне. Това е идеята на нещото, което правим днес. И това не може да бъде… Цацаров беше главен прокурор… сега положението е същото, нищо не се е променило. От шеф на КПКОНПИ, там каквото можа направи. Вчера, за съжаление, изслушването му беше признак на жалка аматьорщина. Това трябва да продължи, Цацаров няма място в прокуратурата, освен като обвиняем“.

Хаджигенов призова правителството и парламента да се заемат час по-скоро със съдебната реформа, за да не се задълбочават проблемите в обществото: „Всичко зависи от правосъдната реформа. Има правосъдна реформа – правителството живее, няма правосъдна реформа – а то няма, правителството умира. Това е ясно, това важи и за парламента, за съжаление, защото така и не разбраха, че парламентът е важен, а не правителството“, каза той.

„Както гледам, не“, отговори Хаджигенов на въпрос дали правителството има капацитет да направи съдебната реформа. Той напомни, че в 46-ия парламент парламентарната група, на която те бяха членове, вече е внесла законови промени, за приемането на които не достигнали два дни.

Флашмобът премина спокойно и без инциденти.

 По-рано днес Арман Бабикян от „Ние идваме!” каза пред БНР, че на проявата са добре дошли „всички, които вместо смях, изпитват тъга от факта, че Иван Гешев ще трябва да проверява Цацаров, всички, които преди две години бяха на площадите“.

Според Бабикян вместо да се предприемат законодателни промени, се харчат дни „за разговори на тема кой от кой вход ще влиза, къде да си носи сертификата и дали да слагаме кабинки, което е комично“. „Не вярвам да има по-сериозен мониторинг. Бездруго вече е ясно, че парите ще ни бъдат отпускани от Брюксел срещу доказване на факта, че в България има работеща правосъдна система. Това, уви, не е факт“, коментира Арман Бабикян относно предложения от главния прокурор засилен европейски мониторинг.

Бабикян е на мнение, че сме в трагикомична ситуация – „да слушаме Иван Гешев, който търси мониторинг, и да слушаме г-н Цацаров, който твърди, че законодателството му е криво, но ненадейно разбрал, че той бил причина за голяма част от нещастията в страната“.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »