Янев: Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт в Украйна

Янев: Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт в Украйна
A A+ A++ A

Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народното събрание. Няма такова предвиждане - това заяви министърът на отбраната Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни по казуса за геополитическото напрежение.

Присъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи сериозни конфронтации. При спазване на международното право, този тип плавания са увеличени, призна Янев, но уточни:

„Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни и водят учения“, каза още министърът на отбраната пред НС.

Не се предвиждат планове за защита на националната територия или участие с военни формирования извън страната, обяви министърът на отбраната Стефан Янев. Той обаче потвърди, че български батальон ще бъде сформиран, който ще подлежи на обучение и подготовка за различни видове сценарии.

Министърът заяви, че за момента са важни дипломатическите усилия за преодоляване на кризата НАТО - Русия:

"От гледна точка на военните импликации, това е по-скоро не, няма такива. Пак говорим за нормална бойна подготовка, нормална натренираност на българските въоръжени сили и изграждане на техния капацитет. Трябва да търсим начин как да усъвършенстваме и законодателната база, и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл на невъзможност да се харчи военния бюджет нефокусирано и да не се правят тези способности, които са необходими за Българската армия".

Изслушването на премиера, министрите и шефовете на службите заради напрежението НАТО - Русия ще продължи по-късно и на закрито заседание заради класифицирана информация.

 

#Стефан Янев #МО #конфликт #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"