Тежки сблъсъци заради Ковид-мерките в Европа

Тежки сблъсъци заради Ковид-мерките в Европа
A A+ A++ A

Белгийската полиция изстреля водни оръдия и залпове сълзотворен газ в неделя в опит да разпръсне демонстрантите в Брюксел, които се събраха, за да протестират срещу COVID-19 мерките на правителството и ваксинациите.

Очаква се днес протестиращите да бъдат още повече. На транспарантите бяха изписани лозунги, критикуващи премиера Александър Де Кру, както и мерките на правителството, а между хилядите протестиращи имаше и други европейски граждани.

Демонстрантите, които според властите са наброявали около 50 000 - преминаха през столицата, преди да се съберат в парка Cinquantenaire в европейския квартал на града, където изразиха опозицията си срещу политиките на правителството за вируса.

Полицейски камиони с водни оръдия изстреляха мощни струи по демонстрантите, докато дебели облаци дим и змиещи следи от сълзотворен газ изпълваха въздуха.

Шествието в неделя последва демонстрациите в други европейски столици този уикенд, които също привлякоха хиляди хора, протестиращи срещу ваксините и други ограничения.

Демонстрации се проведоха и в Атина, Хелзинки, Лондон, Париж и Стокхолм.

В Париж се събраха стотици демонстранти, протестиращи срещу въвеждането на зелен сертификат за COVID-19. Той сериозно ще ограничи живота на тези, които отказват да се ваксинират, като им забранява вътрешни полети, спортни събития, барове, кина и други места за отдих. 

В Швеция, където се изискват сертификати за ваксина, за да присъстват на събития на закрито с повече от 50 души, около 3000 демонстранти преминаха през центъра на Стокхолм и се събраха на главен площад за протест, организиран от Frihetsrorelsen - или Движението за свобода.

Шведските медии съобщиха, че представители на неонацисткото Северно движение за съпротива са присъствали на акцията с транспарант. Полицията следи отблизо групата, която се свързва с насилствено поведение на демонстрации.

Подобна демонстрация с около 1000 участници се проведе и в Гьотеборг, вторият по големина град в Швеция.

Ограниченията включват ограничаване или забрана на събития, преминаване в онлайн обучение, ограничаване на ресторантьорското обслужване и затваряне на места, където хората имат по-висок риск от заразяване. На ресторанти и събития е разрешено да изискват зелен сертификат.

Полицията съобщи, че около 4000 души са дефилирали в събота по улиците на центъра на Хелзинки, за да протестират. Група, наречена World Wide Demonstration, организира демонстрацията. В полицията не е подаден сигнал за безредици или насилие.

#коронавирус #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"