Ужас! Близки крият 2 години смъртта на феномена Мая Попова

Ужас! Близки крият 2 години смъртта на феномена Мая Попова
A A+ A++ A

Феноменът Мая Попова, която притежава невероятната дарба да предсказва земетресения дни и седмици преди да се случат, от 2 години не е между живите. Малцина обаче знаят за това. Вестта, че тя си е отишла, бе пазена в строга тайна от дъщеря й и останалите й роднини. Разбра се едва сега, при последните земетресения на Балканите, когато журналисти решават да я потърсят. Така установяват, че дъщерята на Живко Попов тихомълком си е заминала, пише "Уикенд".

Мая Попова е единствената българка, която предусеща разлюляванията на земните пластове още от детските си години, но упорито мълчи за своята дарба. Тя вярва в преражданията и е убедена, че някога, много, ама много отдавна е били индианец, живял в днешна Америка. Допуска, че вероятно в Гранд каньон е била обучена да извършва шамански действия. От тогавашния си живот в днешния пренесла силна интуиция, свръх чувствителност и умението да усеща неща, които обикновените хора нямало как да забележат, защото били скъсали връзката с майката-природа.

За особения си талант мълчи с десетилетия и проговаря едва след идването на демокрацията. Думите й се приемат двуяко от хората. За едни тя е истински сензор, за друг е човек, който просто търси поле за медийна изява. Обявяват я дори за шарлатанка.

Мая е журналист от БНТ, обучен лично от Хачо Бояджиев. След напускането на медията през 90-те години на миналия век, тя се посвещава на природните явления. Всеки ден чете по темата – предимно англоезични сайтове, защото е завършила висшето си образование в Лондон. Тя е дъщеря на дясната ръка на Людмила Живкова – Живко Попов, който й осигурява приказно детство, пътешествия от ранна възраст и контакти из цял свят. Въпреки всичко, журналистката решава, че е добре да се посвети на природата, любимите си делфини, кучета, котки и гълъби, които непрекъснато храни да края на земните си дни.

Най-точната си прогноза Мая Попова прави през 2010 г., когато в национален ефир обявява, че силен трус ще удари Перник и околията. В интервю за вече покойния Милен Цветков обяснява, че няма идея кога точно ще се случи люлеенето, но е категорична, че ще бъде над 5 по Рихтер, ще бъде представено от властите като 4 и нещо, за да не плаши гражданите. Милен Цветков обаче иронизира думите й и Мая си тръгва разплакана от студиото. Тя не може да повярва, че някой я кани в ефир, а след това я излага пред цяла България. "Милен ми се обади след предаването и ми се извини. Искал просто да стане шоу, да не ми пукало. Да, шоу, ама на мой гръб. Оидих му се много”, поделя впоследствие Мая Попова. Гаврата в ефир я кара известно време да спре с предсказанията...

Две години по-късно обаче силен трус буди перничани. Люлеенето се усеща и на територията на София. Следват вторични трусове, а мобилният телефон на Мая Попова прегрява от обаждания. Журналисти, приятели, познати и съседи настояват да прогнозира какво ще се случи още. Тя обяснява, че е дала обет за мълчание и че повече никога няма да проговори публично за големите земетресения в страната. Не се отрича от казаното, че Перник е земетръсна зона и че тепърва ще има още трусове. За тях перничани се сещат на 15 януари 2022 г., когато отново усещат люлеене. Мая обаче вече не е сред живите...

"От 1995 г. насам се уча да предвиждам земните трусове. Това не ме прави гадателка и прорицателка, както понякога ме наричат, но аз се дразня от такива определения. Не мога да превъзмогна обидата от перничани и от други хора, които ме нападнаха грубо. Видя се, че съм била права. Никой не написа една добра дума - да ми се извини, да си вземе думите обратно. Има страховити прогнози на специалисти-сеизмолози, че Перник и София са рискови зони, че на територията на столицата ни вече е имало жестоко земетресение малко след Освобождението. Сринати са били керпичени къщи. Нормално, домовете тогава не са били от бетон. Казват, че всичко може да се повтори и ако има трус от 7 по Рихтер, половин София щяла да бъде под развалини. Смятам, че това е пиар акация на "специалисти”. Най-силният трус, който се задава, е от 5 по скалата на Рихтер. Това значи напукани стени, паднали комини, олющени мазилки, счупени вещи в домовете и лек уплах в гражданите. Трусове стават всеки ден и това е чудесно, защото майката Природа изпуска "вътрешното напрежение”, споделя журналистката.

Тя сравнява тялото си с географска карта. Държавите, в които предстоял природен катаклизъм, били разположени на различни места по него. Когато имало опасност за България, усещала парене в долната част на краката си. Почти на същото място "парело” и за Румъния. Турция, Гърция, Италия, Македония и Сърбия се "обаждали” в горната част на крайниците й. Те били разположени една над друга в права линия. За сърце на земетресенията в цял свят определяла Япония, където земята се люлела непрекъснато. Иран била другата силно застрашена страна след тази на Изгряващото слънце. За Иран я "парело” в областта на кръста.

"Японците постоянно правят някакви таблици – кога, какво ще се случи. Смеят да се хвалят, че могат да предвидят земните трусове до 30 години напред. Виждала съм техни сметки, но не се оказват прави. Никой не може да предвиди природните изяви, защото колкото сами си навреждаме по отношение на климат, ресурси, толкова тя ще ни връща назад, ще ни показва, че е по-силната”, обясняваше приживе журналистката-сензор.

Огорчена от хорските приказки и от това, че я търсят единствено и само при земетресения, Мая Попова решава да напусне София. Взема решение и се заселва в Созопол, където си купува къща в близост до морето. Там се радва на спокоен живот. Обича да пазарува, вълнува се от модата и от гълъбите, които редовно храни. Голяма част от съседите й не предполагат коя е. Тя пък и не дава обяснения. Живее в свой си хармоничен свят, където природата и животните са изведени на преден план.

През септември 2019 г. в дома й става пожар. Мая има навик да пали чаени свещи като ритуал за пречистване. Докато си почива, подухва вятър, който според криминалистите е преместил пердето към свещите и белята е станала за секунди. Земетръсният сензор получава жестоки изгаряния. Извиканият екип на "Бърза помощ” я кара директно във Варна, където й е направена животоспасяваща операция. Интервенцията минава за успешна. Мая се възстановява бързо, говори с приятелки и обяснява, че вече има нова визия, която не била за показване, не изглеждала добре. Прави планове за бъдещето – от належащ ремонт на къщата в Созопол до писането на книга, в която да разкаже жетейските си приключения. Творбата така и остава незапочната.

Мая Попова издъхва в съня си в края на април 2020 година. Земният й край е истински шок за близките й – никой не подозира, че тя ще си отиде внезапно, защото "лошото е преминало” и трябва само да се възстанови. Те решават да запазят в тайна от обществото случилото се, защото самата Мая е била огорчена от писанията на колегите й по неин адрес. Дъщеря й Чара Стефанова споделя с няколко приятелки на майка си, но те също обещават да мълчат.

Мълчанието трае обаче до серия от земни разлюлявания, които карат медиите отново да търсят Попова. Телефонът й звъни, но няма връзка с абоната. Така стигат до Чара. Момичето казва истината – майка й е починала.  Семейството на Мая Попова е категорично, че е крайно време да се знае за смъртта й, защото тя има живот, извървян с достойнство и морал.

Мая Попова има два брака и две деца. От първия си мъж, приближен до покойния Илия Павлов, има син – Живко, живеещ с баща си в Америка. От втория - с химика Пламен Стефанов, е дъщеря й Чара.

#Мая Попова #смърт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »