Ветровита и студена неделя

Ветровита и студена неделя
A A+ A++ A

През нощта срещу неделя в Дунавската равнина, Предбалкана и планинските райони от Западна България облачността ще бъде значителна, с чести валежи от сняг, но до сутринта процесите ще спират. Ще продължи да духа умерен, а в Дунавската равнина и в източните райони - временно силен северозападен вятър и ще нахлува още студен въздух.

Минималните температури ще се понижат с още 1-2 градуса и ще са между минус 10°С и минус 4°С. Най-студено ще е в отделни котловини в Западна България и Средногорието - до минус 11-13°С.

Преди обяд облачността в страната ще е разкъсана , а следобед по-често значителна и на много места ще превали слаб сняг. По-значителни ще са валежите в Югозападна България , Предбалкана и Средногорието. Очакваната нова снежна покривка ще е между 5-15 см. Поради силния вятър в Централна Стара планина не са изключени и навявания.

Очакваните максимални температури ще бъдат между минус 4° и минус  2°. Малко по-високи очакваме да са те в Югозападна и крайните Югоизточни райони – около 2°С.

Времето в планините ще е облачно и с валежи от сняг. Ще продължи да духа силен, по билата - и временно бурен вятър от северозапад. По планинските проходи ще има виелици и навявания. Остава висок рискът от лавини на Витоша, Пирин и Рила. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 9°, на 2000 метра - около минус 17°.

Времето по Черноморието - Облачността в източната част от страната ще е значителна. Ще духа до умерен северозападен вятър. Понижението на температурите през деня ще продължи и очакваните максималните да бъдат между 0° и 3°.

Времето в София - През нощта срещу неделя облачността от северозапад ще се разкъса и намалява до ясно време. Минималните температури в София ще са много ниски – до мину 9 – минус 11°С, а максималните – до едва минус 3°С. Следобед времето отново ще се влошава - облачността от северозапад ще се увеличи и до вечерта ще започнат нови валежи от сняг. 

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето на Балканите - Ще е облачно и на много места в северната половина от полуострова с валежи от сняг. Предимно слънчево ще е времето над Южна Гърция и Северна Македония. Значителни валежи от сняг очакваме в Северна Гърция, Егейско море и Северозападна Турция.

Източник: Meteobalkans.bg

Снимка Goran Stavrev , Люлин планина

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »