Очаквано! Нинова остава председател на БСП - конгресът не прие оставката й (ОБНОВЕНА)

Очаквано! Нинова остава председател на БСП - конгресът не прие оставката й (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Корнелия Нинова остава лидер на БСП, след като на закрито обсъждане и гласуване конгресът на партията отхвърлил оставката ѝ с 415 гласа "против", 164 "за" и 20 "въздържал се".

Закритите за медиите обсъждания и гласуване на оставката на Корнелия Нинова бяха предшествани от двучасови изказвания на делегатите. Почти изцяло те бяха в подкрепа на лидера на социалистическата партия, която през ноември заяви, че иска да се откаже от поста, а в събота (22 януари) го потвърди на думи, напомня "Дневник".

Някои от почитателите на Нинова я споменаваха поименно, други последваха примера ѝ да отличават като успех на ръководството на партията участието на БСП в управлението на страната. "Само с този лидер можем да продължим започнатото, за да покажем, че в трудно време се утвърждават силни хора, силни лидери", каза Веска Ненчева, която е и настоящ депутат от парламентарната група на "БСП за България"

"Партията се нуждае от спокойствие. Трябва да позволим на ръководството да работи в добронамерена среда. Призовавам за разум делегатите и подкрепа към ръководството и другарката Нинова", изказа се и Камен Тодоров, председател на БСП в Хасково.

Общо едва четирима бяха изказалите се срещу Корнелия Нинова. Най-силно впечатление направи изказването на обявилия готовност да се кандидатира за нов лидер на БСП Крум Зарков. "Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта", обърна се той към делегатите, критикувайки предизвестеното отхвърляне на оставката на Нинова заради подписка от 500 делегати, които искат вот на доверие към бетонирания лидер. В подкрепа на Зарков и провеждането на избори за нов лидер на БСП се обявиха Антон Кутев (бивш говорители на служебното правителство, назначено от Румен Радев) и евродепутата Петър Витанов.

Валери Жаблянов, който напусна парламентарната група на "БСП за България" по време на последното правителство на ГЕРБ, заяви, че макар и да е част от управляващото мнозинство, социалистическата партия не е в състояние да определя политиката на правителството, защото начело на Министерството на финансите не е човек на БСП. "Ако беше до раздаването на пари, Бойко Борисов щеше да управлява", каза Жаблянов, обръщайки се към Нинова и изброените от нея финансови преимущества, които били осигурени за хората, бидейки БСП част от управлението.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"