Кардиолог: След пика на COVID има пик на сърдечните заболявания

Кардиолог: След пика на COVID има пик на сърдечните заболявания
A A+ A++ A
Статистиката вече и от България (преди това имахме статистика от Испания, Италия и САЩ) показва, че след пика на вълната, тоест в падината, има пик на сърдечносъдовите заболявания и смъртност. И ние точно това изживяхме при предходните вълни. По време на COVD вълната населението е уплашено да ходи в болниците, след това тази задържана вълна се отприщва като бент.

Това заяви пред bTV кардиологът проф. Иво Петров.

По думите му прагматичен е планът “зеленият сертификат” да отпадне при 60% ваксинирани у нас. Такава практика вече има в Испания и тя се е оказала успешна. 

“Там пострадаха много, но след това се спретнаха и ваксинираха голяма част от населението, вече преминава пикът и там се върви към така наречената “грипализация“. Тоест да направим COVD-19 с клъстерно разпространение, тоест минаваме към ендемичен вариант“, коментира кардиологът.

“Ще бъде катастрофално, ако този сценарий се реализира и ще бъде още едно доказателство колко зле се справихме с ваксинацията, тъй като наскоро в “Бритиш медикъл джърнъл“ излезе една статия, която показа директна връзка между нивата на ваксинация и заетостта на интензивните легла. Надявам се това да не се реализира, защото това има и втори аспект. Вторият аспект е, че ако се заемат 80% от интензивните легла с COVD болни ще ощети другите пациенти с другите заболявания“, коментира проф. Петров по повод представения от премиера Кирил Петков за справяне с коронавируса.

#проф. Иво Петров #ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »