215493 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.84913| EUR 1.95583| GBP 2.30586|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Намалиха членовете на КЕВР от 9 на 5

22 януари 2022, събота / 11:00; Коментари: 0
Send to Kindle
Намалиха членовете на КЕВР от 9 на 5

Мнозинството в Народното събрание гласува на първо четене в петък редуциране на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 членове, пердаде БНР.

С двама експерти се намалява квотата в състав "Енергетика" и се премахват членовете с юридически и икономически стаж.

Предложенията за намаляване на състава на регулатора са направени от управляващото мнозинство с мотиви за оптимизация на числения състав на Комисията като независим колегиален орган и с цел финансови икономии.

Тези мотиви бяха обект на критики от страна на опозицията.

„Мнозинството, което в момента иска от нас тези законодателни промени с един-единствен мотив – спестовност, избра 21 министри, то е на един министър зад рекорда, националният рекорд български“, заяви Любен Дилов от ГЕРБ.

„До вчера вие не представихте какви ще бъдат тези икономии, а това е основният мотив в законопроекта“, каза депутатът от „Възраждане“ Искра Михайлова.

С приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката се предвижда за членове на KЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията, като за такъв ще се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

Тази поправка също беше атакувана от опозицията.

„Дали ще може Първан Баняджията да бъде член на Комисията? Четейки вашите критерии, при всички случаи ще може“, възрази депутатът Рамадан Аталай от ДПС.

„Явно някои хора се притесняват много от това какво ще се разкрие, след като се сменят някои хора в КЕВР“, контрира социалистът Емил Георгиев.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: