Навлизаме в най-студените януарски дни: София се събуди под снежна завивка

Навлизаме в най-студените януарски дни: София се събуди под снежна завивка
A A+ A++ A

През деня в по-голямата част от страната ще превалява сняг, на места в низините примесен с дъжд. След обяд от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. С умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух.

Сутрешните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, в София около минус 1 градус, максималните към 14.00 часа ще са между 0 и 5 градуса, в София - около 0 градуса; до края на денонощието чувствително ще се понижат и в почти цялата страна и ще станат отрицателни.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е значителна и на места ще превали дъжд, след обяд примесен със сняг. Ще духа до умерен северозападен вятър. Температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще са 3-5 градуса. Температурата на морската вода е около 7 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините ще превалява сняг. Привечер валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Температурите бързо ще се понижават и към 14.00 часа на височина 1200 метра ще е около минус 4 градуса, на 2000 метра - около минус 9 градуса.

През почивните дни ще бъде ветровито и студено. Облачността ще е по-често значителна.

Ще има и превалявания от сняг, повече като количество в неделя. Минималните температури в повечето места ще са между минус 8 и минус 3 градуса, в отделни котловинни райони при разкъсване на облачността - до минус 12 градуса.

В снежна обстановка се събуди столицата ни.

Още през нощта заради валежите от сняг започнаха обработки със смеси срещу заледяване и снегопочистване. Работата по снегопочистването е започнала около 04:00 ч. във високите места на Столична община, а в момента се извършват обработки във всички райони на територията на столицата. На терен са 137 снегогопочистващи машини към този час, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, извършват обработки със смеси срещу заледяване, както и избутване на сняг поради обилните валежи. Обработвани са улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, стръмни участъци и мостове, общинска пътна мрежа, както и Южната дъга на Околовръстен път и "Самоковско шосе".

От днес навлизаме в най-студените януарски дни

От Столична община допълват, че е започнало и почистването на основни улици в кварталите в някои райони като "Лозенец", "Витоша", "Овча Купел" и стръмни участъци в "Слатина". Работи се и в с. Плана, с. Железница, с. Пасарел, с. Бистрица в район "Панчарево".

Извършва се и опесъчаване и почистване на планинските пътища на Природен парк "Витоша": "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златните мостове".

В момента градският транспорт в София се движи навсякъде по обичайните си маршрути, се посочва в съобщението.

Контролът на дейностите по снегопочистването се извършва от екипи на Столичен инспекторат.

От Столична община напомнят на водачите на автомобили да използват превозните средства, оборудвани за движение при зимни условия и да шофират, спазвайки дистанция и със съобразена скорост.

В снежна обстановка се събуди столицата ни. 

Още през нощта заради валежите от сняг започнаха обработки със смеси срещу заледяване и снегопочистване. Работата по снегопочистването е започнала около 04:00 ч. във високите места на Столична община, а в момента се извършват обработки във всички райони на територията на столицата. На терен са 137 снегогопочистващи машини към този час, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, извършват обработки със смеси срещу заледяване, както и избутване на сняг поради обилните валежи. Обработвани са улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, стръмни участъци и мостове, общинска пътна мрежа, както и Южната дъга на Околовръстен път и "Самоковско шосе".

От днес навлизаме в най-студените януарски дни

От Столична община допълват, че е започнало и почистването на основни улици в кварталите в някои райони като "Лозенец", "Витоша", "Овча Купел" и стръмни участъци в "Слатина". Работи се и в с. Плана, с. Железница, с. Пасарел, с. Бистрица в район "Панчарево".

Извършва се и опесъчаване и почистване на планинските пътища на Природен парк "Витоша": "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златните мостове".

В момента градският транспорт в София се движи навсякъде по обичайните си маршрути, се посочва в съобщението.

Контролът на дейностите по снегопочистването се извършва от екипи на Столичен инспекторат.

От Столична община напомнят на водачите на автомобили да използват превозните средства, оборудвани за движение при зимни условия и да шофират, спазвайки дистанция и със съобразена скорост.
 

#сняг #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"