Майки предлагат „разумен компромис“ за клубовете в Студентски град

Майки предлагат „разумен компромис“ за клубовете в Студентски град
Софийски градски съд заседава по делото за убийството на 21-годишния студент Стоян Балтов, станало преди година пред затворената вече дискотека „Амнезия“ в Студентски град. На снимката: Майката на Стоян Балтов – Зарка Димова. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Разумният компромис е кръчмите в Студентски град за затварят в 23.00 часа, а дискотеките най-късно в 1.00 часа, предлагат от сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град".

Активистите на гражданското сдружение препоръчват на депутатите с предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за висшето образование да ограничат работното време на заведенията в студентския кампус.

Така според тях ще бъдат предотвратени сбиванията и фаталните инциденти пред дискотеките и останалите нощни клубове в Студентския град.

„Няма нужда да се правим на по-големи католици и от папата – абсурд е да искаме от студентите да се прибират и лягат в общежитията веднага след емисията „По света и у нас" на БНТ", отбелязват от Сдружението на майките.

„Така предлаганото от нас регламентирано работно време на кръчмите и чалготеките в кампуса е и един разумен компромис, който отчита и интересите на собствениците на питейни заведения и клубове на територията на Студентски град", добавят от сдружението.

„С въпросните предлагани промени не откриваме топлата вода, а просто настояваме ресторантите и дискотеките в Студентския град да заработят с работно време като тези във Великобритания - по този начин със сигурност занапред ще има много по-малко побоища и пиянски скандали пред чалготеките в кампуса", категорични са активистите на сдружението и препоръчват на депутатите още в близките седмици да гласуват мерки за ограничаване работното време на заведенията.

„Майки срещу насилието в Студентски град" посочиха, че според статистиката най-зверски побоища с фатален край пред дискотеките в Студентски град стават именно в малките часове на нощта.

Майките отново припомниха за трагичният инцидент с 24-годишния Борис Киряков, който на 29 юни към 3:30 часа на излизане от дискотека в Студентски град бе пребит от непознати до паркинга на заведението и по-късно почина в „Пирогов" от тежка черепно-мозъчна травма.

„Ограничаването на работното време на нощните клубове и кръчми в Студентски град, безспорно, ще нормализира абсурдната ситуация в кампуса, ще го превърне в по-спокойно и сигурно място за обитаване", категорични са от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

От гражданското сдружение настояват с предстоящото въвеждане на новото работно време за питейните заведения на територията на кампуса задължително да се предвидят и строги санкции за евентуалните нарушители.

Всеки собственик на заведения и клуб в Студентски град, който си позволи да работи до ранни зори, да трябва да плати сериозни глоби, като не е изключено да се стигне и до отнемане на лиценза за търговска дейност на дадения обект.

От Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" предлагат с бъдещите промени в Закона за вишето образование да бъде преустановена и скандалната практика в университети на територията на кампуса на студентите масово да се раздават карти, брандирани с логото на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), които осигуряват на притежателите им възможност да си поръчват твърд алкохол на преференциални цени в дискотеките в Студентското градче.

#Студентски град #депутати #Народно събрание #Парламент #майки #сдружение #дискотеки #барове #заведения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »