18 лв./мин. само за кислорода на ковид болен в болница

18 лв./мин. само за кислорода на ковид болен в болница
A A+ A++ A

Близо 15% от приетите в болница за миналата година са били пациенти с COVID. От общо 1 053 220, лежали в лечебно заведение, 152 826 са били заразени, съобщават от здравната каса за 24 часа.

Тя е изплатила около 165 млн. лв. за COVID пътеки на болниците за миналата година без последното тримесечие, според отчети на НЗОК.

Доколко парите са достатъчни? Само пътеката за леки случаи покрива стойността на лечението, по-тежко болните пациенти медиците спасяват на загуба, сочи анкета сред болничните шефове.

“Цената на клиничната пътека при COVID-19 e 1400 лева”, обяснява проф. Йовчо Йовчев, директор на университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. Но когато заболяването протича тежко, лечението надхвърля тази сума.

„Цената на 1 литър кислород с ДДС сега е 1 лев, а при необходимост на болния се дават по 18 литра кислород на минута”, дава само един пример проф. Йовчев.

За изминалата година там са лекувани около 24 хил. души, като 4 хил. от тях - от COVID. Болницата приема пациенти и от други области извън Старозагорска.

Повече от половината, лежали в болницата в Девин, са били с коронавирус, обяснява директорът ѝ Радка Горанова.

В заведението, което приема болни от съседните общини Доспат и Борино, не стига персонал и това е довело до натиск през двете вълни на пандемията.

В същото време клиничните пътеки невинаги са били достатъчни, за да покрият действителните разходи. При някои пациенти лечението 3-кратно надхвърляло отпуснатите средства.

“В сравнение с години, през които не е имало епидемия, болницата стои финансово по-добре. Заради уморения персонал и тежката работа с болни от COVID обаче едва ли има лекар, който иска тази епидемия да продължи”, смята д-р Грозданова.

Болницата в Свищов пък е успяла в пандемията да стопи с 2/3 трупаните с години задължения. За това помогнали клиничните пътеки за лечение на инфекцията. От 670 000 лв. в края на 2020 г. сега дълговете са около 230 000 лв. Няколко пъти през 2021 г. е била субсидирана МБАЛ “Димитър Павлович”, уточнява директорът Илиян Венков.

“Първата стъпка беше, когато преди 1 г. рискувахме да станем болница, която лекува COVID пациенти. Трансформирахме 51% от леглата, които общо са 87. Още не знаехме с какво се сблъскваме, но го решихме. Това беше ключ към успех, защото получихме сериозна субсидия от МЗ”, разказва той. След това болницата е получила още няколко субсидии, а наскоро - пари за кислород от перото, предвидено за общинските болници.

“С работа и с помощ успяхме да намалим задълженията и се надявам сега много по-лесно да удържим тази тенденция”, обобщава Венков.

Според ръководството на УМБАЛ - Бургас, лечението на COVID болните е финансово неизгодно за здравното заведение.

Излиза 2300-2400 лв. на човек, а пътеката по здравна каса е 1400 лв., обясниха от болницата. Лекуваните от вируса са били в пъти по-малко от останалите приети за лечение. От ръководството обясняват, че ако в пика на вълните на ден са приемали по 20 души с коронавирус, то пациентите с други заболявания са били 4-5 пъти повече. 95% от лекуваните са били приетите по спешност, само 5% са влезли планово в болницата, отчитат от най-голямото здравно заведение в Югоизточна България.

Не така стои ситуацията в Пловдив. В общинската “Св. Пантелеймон” по-голяма част от пациентите били с коронавирус, обяснява директорът ѝ проф. Петър Петров.

Миналата година медиците са срещали повече трудности в лечението им заради страха от вируса, липсата на достатъчно информация и недостига на апаратура. Сега болницата е много по-добре подготвена и персоналът е спокоен, заявява началникът ѝ.

Не във всички случаи излиза финансово изгодно лечението на заразените. Парите за пътеката за 5 дни, която е за по-леки случаи, били достатъчно. При по-тежките случаи, които остават по-дълго време, болницата влизала в разходи. “При тежките случаи не ни е изгодно, но пациентите остават при нас, докато оздравеят”, добавя проф. Петров.

С разрастването на петата вълна от омикрон заболелите от COVID в пловдивската болница “Св. Иван Рилски” са повече в сравнение с миналата година, отчита управителят д-р Николай Салутски. В ръководеното от него здравно заведение се приемат не само леки, а и средни и тежки случаи.

“За лечението на средните и тежките случаи отиват много средства, особено когато се наложи да им подаваме кислород. Не ни е финансово изгодно, но правим всичко възможно да излекуваме хората”, коментира и д-р Салутски.

“Не съм оптимист, че вълната от коронавирус ще премине скоро. Вирусът ще прегази цялото население”, прогнозира д-р Салутски.

В една от най-големите столични болници - УМБАЛ “Св. Анна”, 1/3 от леглата винаги са пълни с COVID пациенти, Общият им брой е 540, а 160 или 200 в различните епидемични вълни са отделени за заразените. С навлизането на омикрон само 31 към момента са свободните за не толкова тежки случаи и 5 - незаетите интензивни легла.

Рекордните почти 10 хил. заразени отчете Единният информационен портал вчера. Положителни бяха 22% от направените тестове.

Расте заболеваемостта сред децата. Бебета на 27 и на 40 дни са приети в болница във Велико Търново и Свищов. Още три деца на възраст от 11 месеца до 5 г. са в педиатрията на великотърновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Състоянието на четирите деца е стабилно.

#коронавирус #болница #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »