Банките алчнеят яко: Пенсията с лев по-малко, ако се тегли на каса, банкоматът дърпа 60 ст.

Банките алчнеят яко: Пенсията с лев по-малко, ако се тегли на каса, банкоматът дърпа 60 ст.
A A+ A++ A

Няма спасение от високите банкови такси. Пенсионери алармираха пред пловдивския сайт "Марица", че  откакто  една от големите банки в България започна да удържа такса и за теглене на пенсия от банкомат,  дърпането на кеш  за хората от третата възраст става много неизгодно. "За да изтегля 400 лева, таксата е 0.15% от сумата, но минимум 0.30 лева. В моя случай това прави удръжка от 0.60 лева. За да ги спестя, влязох в офиса, за да си изтегля парите на гише, но ме сюрпризираха с такса 1 лев", разказва 73-годишният Тодор Панчев.  Ако човекът не си беше направил труда да намери АТМ на своята банка, щеше да плати 0,20% от дръпнатата сума, но минимум 1.50 лева. 

Припомняме, че до Нова година банка ДСК, която имаше много клиенти пенсионери,  не налагаше такси за теглене на пенсия от банкомат. Но вече въведе нова политика. Така работещите плащат точно толкова, колкото и хората от третата възраст. Таксата е процент от сумата, но не пада под 0.30 лева. От банката предлагат обаче спасителна опция  - пакет „ДСК Флекси - пенсионери”, който е с месечна такса 2,90 лева и в него са включени 3 броя безплатни тегления на банкомат на банката и няколко други услуги.

Промоционална такса от 1 лев за теглене на пенсия от гише предлага за възрастните  и Пощенска банка. Но това е само за хората, сключили договор за пакета „Златно време”. Банката все още е запазила политиката си точно тези клиенти да теглят безплатно от нейните банкомати.

От първия работен ден на тази година и най-голямата банка УниКредит Булбанк премахна фиксираната такса от 0.30 за теглене от неин банкомат и я замени с 0.16% от сумата. Процентната удръжка за кеш от АТМ на друга банка също е 0.20%, но не под 1.50 лева. От първи февруари и картодържателите на ПИБ ще плащат 0.10%, но не по-малко от досегашните 0.30 лева. При теглене от банкомат на друга банка, удръжката вече ще е 0.20%, но не по-малко от 1.50 лева.

Водещите банки вече започнаха да начисляват не твърда такса, а процент върху сумата при теглене от банкомат. Вероятно това ще бъде „прихванато” и от по-малките институции. Досегашната фиксирана такса просто става долна граница за таксуване на услугата, което при всички положения означава скок на удръжките, обобщават финансови анализатори. Така, ако теглим по-големи суми пари, ще плащаме повече. При някои от трезорите това ще оскъпи услугата двойно, ако се теглят 400 лева, колкото в повечето случаи е таванът за деня.

Според статистиката на БНБ в сравнение с предходната година има средно увеличение на таксите с между 5 и 25 процента. Най-много поскъпват - 10 - 30 на сто, таксите за услуги в офис, където обслужването се извършва от банков служител.

#банки #банкомат #такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"