Петков и Ковачевски се разбраха за линията София-Скопие, ще има нова среща (НА ЖИВО)

Петков и Ковачевски се разбраха за линията София-Скопие, ще има нова среща (НА ЖИВО)
A A+ A++ A

Какво се разбраха България и Македония. Това разкриват на брифинг българският премиер Кирил Петков и северномакедонският му колега Димитър Ковачевски.

По-рано двамата лидери проведоха среща очи в очи, след като министър-председателят Петков бе посрещнат с официална церемония в Скопие.

С официална церемония и българския химн бе посрещнат премиерът Кирил Петков

Ковачевски започна изказването като нарече Петков приятел и заяви, че той винаги ще е сред приятели в РСМ. Северномакедонският премиер заяви, че ще се използва нова енергия между страните, след като има нови правителства.

"30 години след признаването на Македония имаме нов прозорец за диалог." Според Димитър Ковачевски България и РС Македония са близки страни. България ще използва късото и дългото име - Република Северна Македония и Северна Македония, а международните институции ще бъдат уведомени.

Премиерът на РСМ заяви, че трябва да има трансгранично сътрудничество и създаване на ГКПП, а след седмица се чака междуправителствено заседание. Ковачевски обяви и работни групи.

Днес имахме един добър и приятелски разговор. Добросъседството е наоще по-голям приортет, а той ше се измерва с реални стъпки и действия. Петков благодари за нотата за произношението на "Северна Македония". Когато започнем да работим с точни резултати, а коридор номер 8 стане приоритет, ще имаме добри отношения.
"Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 60 дни тя ще бъде работеща". Това каза премиерът Кирил Петков след срещата с македонския си колега Буяр Османи.

"Следващата среща ще бъде на 25 януари. Всяка седмица работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания", допълни Петков.

#Кирил Петков #Димитър Ковачевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"