Цацаров иска от Гешев да го провери

Цацаров иска от Гешев да го провери
A A+ A++ A

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е сезирал прокуратурата с искане да му бъде направена проверка. Това съобщи dir.bg , като цитира писмо на Цацаров до главния прокурор Иван Гешев. 

Цацаров иска да бъде проверен заради казаното от премиера Кирил Петков, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата". Премиерът каза това пред bTV в петък, докато обявяваше, че допускът на Цацаров до класифицирана информация е отнет. Цацаров настоява действията му да бъдат проверени, защото думите на Петков навеждали на извод за извършени престъпления.

По-рано днес се разбра, че Цацаров е депозирал оставката си в Народното събрание. От кабинета му уточниха за "Сега", че оттеглянето му е под условие от 1 март, както бе първоначално заявено.

 Цацаров анонсира оставката си миналия четвъртък през "24 часа" . Тогава той обяви, че ще поиска да бъде "освободен от тази длъжност, считано от 1 март, докогато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията". В петък обаче се разбра, че ДАНС е отнела допуска до класифицирана информация на Цацаров, защото е приела, че той е нанадежден да борави с държавни тайни.

Цацаров излезе с официална позиция, че му е известно, че допускът му е отнет "след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков".

Той твърди, че отнемането на допуска не е повод да подаде оставка, а обратното - "обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане". Според него причините са ясни - при Рашков е свързано с "желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние", а за премиера Кирил Петков "това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен". Цацаров се закани, че ще атакува отнемането на допуска си в съда и обяви, че цялата секретна информация, която постъпва в КПКОНПИ, е пренасочена към заместника му.

 "Не става дума за институционален натиск, лично отмъщение, хората са си свършили работата", каза премиерът Кирил Петков.

След като парламентът приеме оставката му, Цацаров има право да се върне в съдебната система, където мястото му пази. Последно, след като подаде оставка като главен прокурор в края на мандата си, за да оглави КПКОНПИ на мястото на Пламен Георгиев, по негово желание Цацаров бе преназначен във Върховната касационна прокуратура. Затова и той може да се върне там като редови магистрат.

Снимка: dir.bg

#Сотир Цацаров #Иван Гешев #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »