Съдът приключи с изслушванията по делото "Джокович"

Съдът приключи с изслушванията по делото "Джокович"
A A+ A++ A

Федералният съд на Австралия приключи с изслушванията по делото "Джокович" и бе дадена почивка до взимане на окончателното решение. Председателят на журито - съдия Джеймс Олсъп, каза, че то ще бъде обявено "по-късно вечерта или вероятно утре сутринта".

За самото изслушване, което започна в 15.30 ч. местно време (0:30 ч. бъргарско) на Джокович бе позволено да напусне хотела в мигрантския център в Мелбърн и да отиде в кантората на своите адвокати. Сръбският тенисист не се появи в кадър по време на онлайн заседанието на съда. По време на дебатите той обаче се е намирал в същото помещение. Джокович дори намери време да поздрави в социалните мрежи австралийския тенисист Танаси Кокинакис за титлата му от турнира в Аделаида.

Същевременно неговият главен адвокат Ник Ууд отново пледира, че министърът по имиграцията Алекс Хоук e трябвало да обмисли по-изчерпателно потенциалните последици от анулирането на визата на тенисиста, включително и риска от насърчаване на настроенията срещу ваксинирането.

Ууд завърши пледоарията си с думите, че "решението трябва да бъде отменено". И добави, че ако съдът се произнесе в полза на Джокович, министърът трябва да отмени анулирането на визата му и да разпореди незабавното му освобождаване от ареста.

Адвокатът на министъра по миграцията - Стивън Лойд, пък се спря обширно върху основната теза за анулирането на визата - че Джокович ще повлияе на настроенията срещу ваксините в Анстралия. Която няма нищо общо с първоначалния мотив за отмяна на визата на шампиона от Australian Open.

Според него има доказателства за възгледите на Джокович и статутът му на тенис звезда би могъл да „влияе на хората, които го гледат“.

„Възгледите на кандидата относно широко приетите възгледи за ваксинацията излязоха на преден план - каза той. - Сега той се превърна в икона за групите против ваксинацията. Министърът ясно вижда, че съществува риск, защото г-н Джокович рекламира или асоциира себе си с цяла гама от продукти. Правилно или погрешно, обаче се смята, че той подкрепя възгледа против ваксинацията и се смята, че присъствието му тук допринася за това. Има достатъчно доказателства, за да се направи заключение относно вярванията на г-н Джокович, като се има предвид, че той не е ваксиниран и е имал достатъчно шанс да промени това."

Същевременно бе обявен редът за игра в I кръг на Australian Open. Според него Джокович трябва да играе срещу сънародника си Миомир Кецманович на централния корт "Род Лейвър Арина" в понеделник вечерта местно време (по обяд българско).

Двубоят между двамата сърби е предвиден като втори във вечерната сесия - след този между австралийската надежда при жените Ашли Барти и украинката Леся Цуренко.

Ако съдът се произнесе във вреда на Джокович и той няма възможност да излезе на корта, тогава ще бъде заменен от "лъки лузър" - тенисист, който не е успял да премине квалификациите.

#Новак Джокович #Австралия #съд #ковид мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »