Облаци и силен вятър, температурите леко се вдигат

Облаци и силен вятър, температурите леко се вдигат
A A+ A++ A

В събота минималните температури в страната постепенно ще се повишат и очакваните сутрешни температури ще са между -5 и 1°С. По-топло ще е по Черноморието – до 2-3 °С. 

Съботният ден ще започне с увеличение на облаците от запад и през деня в страната ще е с променлива облачност, по високите части на Предбалкана и планинските райони ще превалява и слаб сняг. Температурите в страната ще се повишават с усилването на вятъра, като очакваните максимални градуси ще са предимно между 4° и 9°С.

Вятърът в страната ще продължи да е умерен, а в Дунавската равнина и Горнотракийската низина –временно силен от северозапад. Очакваните пулсации могат да надминат 70 км в час.

Времето в планините 

До обяд ще е с променлива облачност, която следобед ще се вплътни и на изолирани места, главно в Централна България, ще завали слаб сняг. Вятърът в планините ще е силен, като на места поривите му ще надминат 90-100 км в час. Максимални температури на височина 1200 метра ще е около минус 2 °, на 2000 метра - около минус 4°.

Предстоящото затопляне ще създаде предпоставка за много висока лавинна опасност поради нестабилниостта на новата снежна покривка. Бъдете внимателни и предпазливи! За тези райони е издаден и червен код за висок риск от лавини.

По Черноморието 

ще е предимно слънчево, но след обяд облачността над северното крайбрежие постепенно ще се усилва и до вечерта ще се установи облачно време. Ще духа умерен, по северното крайбрежие до силен северозападен вятър. Максималните температури ще се повишат и ще са между 6°-8°.

Времето в София 

В сутрешните часове в столицата ще има разкъсана облачност. Очакваните минимални температурите постепенно ще се повишат и ще са между минус 2 и плюс 1 °С. През деня времето в София ще е предимно облачно, но без валежи. Максималните температури на въздуха ще се задържат над нулата – около 2°-3°С.

Прогноза за ФПЧ 

В сутрешните часове в събота нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. Над останалата част от страната въздухът ще е чист.

Времето на Балканите 

През следващите 24 часа времето на Балканите ще е под влиянието на разширяващ се антициклон от запад-северозапад. Времето в повечето райони ще е с променлива облачност, която на отделни места ще намалява до слънчево, но в сутрешните часове мъглите отново ще се завърнат около речните басейни. Температурите на Балканите чувствително ще се повишат и очакваме стойности от 2-4 градуса над климатичната норма за средата на месеца. Слаби валежи от сняг очакваме в района на Карпатите.

Източник: Meteo Balkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »