В Канада вече глобяват неваксинираните, в Гърция обсъждат санкцията да е 100 евро

В Канада вече глобяват неваксинираните, в Гърция обсъждат санкцията да е 100 евро
A A+ A++ A

Премиерът на френскоезичната канадска провинция Квебек обяви, че пълнолетните ѝ жители, които отказват да се ваксинират срещу коронавируса, ще бъдат глобявани, предаде БТА.

Според Франсоа Лього неваксинирането води до последици за здравната система и не трябва всички жители на Квебек да плащат цената за това. Премиерът поясни, че глобата ще се прилага само за хора, които не могат по медицински причини да бъдат освободени от ваксинация.

За първи път правителството на Квебек обявява такава мярка срещу онези, които не искат да се ваксинират.

Около 10% от пълнолетните в Квебек не са ваксинирани, но те представляват около 50% от пациентите в интензивни отделения.

Квебек вече въведе и вечерен час от 22 до 5 ч. в опит да спре разпространението на заразата. От 18 януари магазините за канабис и за алкохолни напитки ще изискват документ за ваксинация срещу коронавируса. Скоро примерът им може да последват и фризьорските салони и моловете.

Глоби се планират и в други страни по света.

В Гърция хората над 60 години трябва да си поставят до неделя най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса, иначе ще бъдат глобявани с по 100 евро на месец, докато не си поставят доза.

В Австрия ще се налагат глоби до 3600 евро на хората, които не се подчинят на задължителната ваксинация срещу коронавируса, която ще влезе в сила от февруари за всички над 14 години.

В Италия жителите на и над 50 години трябва да са с поне една доза от ваксините към средата на февруари, когато влизат в сила глоби, които могат да възлязат на до 1600 евро, ако неваксинираните хора от тази възрастова група отидат на работното си място, припомня БТА.

#Канада #Гърция #неваксинирани #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »