Властта под карантина: 28 души в изолация след КСНС

Властта под карантина: 28 души в изолация след КСНС
A A+ A++ A

28 души са карантинирали след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и на шефа на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Припомняме, че след заседанието на КСНС в понеделник стана ясно, че Никола Минчев е с положителен тест за Covid-19, а президентът, премиерът, министри, депутати и шефове на служби трябва да са под карантина. На следващия ден Министерството на здравеопазването излез с нова заповед, в която срокът за карантината се съкращава от 14 на 10 дни, а изолацията при контакт – от 10 на 7 дни.

„Всички лица, присъствали на КСНС, с изключение на Кристиан Вигенин, защото е боледувал преди по-малко от три месеца, ще са под карантина за 7 дни“, обясни директорът на Столичната РЗИ в ефира на bTV.

То уточни, че за лицата със завършен ваксинационен процес и с бустерна доза, карантината става 5 дни. Те трябва да си направя тест след 72-рия час, резултатът автоматично се нанася в системата и карантината им се намалява. „За президента това е до 16 – тогава да падне неговата карантина“, отбеляза д-р Данчо Пенчев.  

„РЗИ счита 11 януари за датата на първоначално събитие и от 11 започват да оперират със срокове и действия, списъкът на контактните лица също е подаден на 11“, уточни директорът на РЗИ – София.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин също е под карантина. „Органите на РЗИ са направили всичко необходимо, той е информиран, че е под карантина. Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако се появи на публично събитие, следват административни мерки, може да се стигне до съд“, каза още д-р Данчо Пенчев.

Ако карантинираме всички контактни, в един момент цялата страна ще е под карантина

„КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение.“, коментира доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

„Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още”, допълни Кунчев.

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина. Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

#КСНС #карантина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »