След преброяването: Къде изчезнаха 844 000 българи?

След преброяването: Къде изчезнаха 844 000 българи?
A A+ A++ A

Националната статистика обяви тревожни данни от последното преброяване на населението.

Това, че България намалява не е нещо ново, но шокиращото е степента и мащабът, с който населението на България намалява. Това ни прави световен рекордьор по степен на отрицателен естествен прираст.

Всяка година в България се раждат около 64 000 деца, но умират 108 000 души. за съжаление този процес е устойчив през последните 20 г.

Починалите през последните две години се увеличават заради пандемията от коронавирус. През 2020 г. те са 124 000, а през 2021 г. – 148 000.

Данните обаче все още не са окончателни. Очаква се починалите миналата година да достигнат 150 000 души.

Миналата година е рекордна в цялата ни история – починалите са 148 000, а родените – само 60 000.

„Изводите, които трябва да си направим от предварителната оценка на преброяването, са в две посоки. Първо, да се очертаят предизвикателствата, защото е много важно какво ще предприемем. И второ – какви мерки и политики ще предприемем, за да посрещнем тези предизвикателства“, коментира в „Тази сутрин“ по бТВ Христина Христова, бивш социален министър.

„Очевидно те ще бъдат с компенсиращ характер по отношение на последиците, които ни поставя демографската криза“, допълни тя.

По думите ѝ у нас явленията са много засилени, но те са в целия ЕС. Според нея тези данни трябва да се отразят внимателно и в изготвянето на бъдещия бюджет.

„Явно при нас две основни последици има от демографската криза. От една страна, това е намаляването на населението, а от друга - застаряването. Три процеса водят до това – раждаемост, смъртност и миграция. Всички тези процеси в България имат негативни последици“, каза още Христова.

„Пенсионно-осигурителната система е едно от предизвикателствата. Трябва да има политики главно в посока съхранение на финансовата ѝ устойчивост. Това е едновременно и социална, и финансова система. Ето защо пазарът на труда трябва да се пригоди и за по-възрастни работници“, смята бившият социален министър.

#Преброяване 2021 #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »