Макетата нямат спирка: Ние също имаме червени линии в преговорите с България

Макетата нямат спирка: Ние също имаме червени линии в преговорите с България
A A+ A++ A

Бъдещият премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че властите в Скопие ще се придържат към утвърдените позиции на парламента относно преговорите с България.

Изявлението е от късно снощи, след като Ковачевски оповести имената на новите министри от неговата партия - Социалдемократическия съюз /СДСМ/.

"Добре е, че българското правителство, както и самите ние, иска дискусията помежду ни да не се отнася само до историческите въпроси, но и за бъдещето ни", каза Ковачевски и поясни:

"Съвсем нормално е да преговаряме за проекти, които се отнасят до инфраструктурата, увеличаването на икономическото сътрудничество, образованието, културата, както и за възможностите на България, като страна-член на ЕС, да ни помогне в преговорния процес за ЕС. Ние имаме ясни позиции. РСМ получи 4 последователни положителни доклада за започване на преговори за ЕС. Ние трябва да получим дата за провеждане на първото междуправителствено заседание".

"По отношение на нашите позиции, които бяха утвърдени от Народното ни събрание - македонският език, македонската идентичност, това са нашите "червени линии", защото ние сме македонци, които живеят в РСМ", каза още Ковачевски.

Относно това какво мисли за заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност, който се проведе вчера в София при президента Румен Радев, бъдещият министър-председател на РСМ каза следното:

"Добре е да се преговоря за въпроси, които се отнасят до бъдещето. Това е задача номер едно, защото по този начин може да възстановим доверието, на първо място между двете правителства и доверието между гражданите на двете държави."

"Съседните държави трябва да имат възможно най-голямото търговско и икономическо сътрудничество. Това са приоритетите, които трябва да постигнем По отношение на решенията на КСНС в България аз лично не съм ги видял подробно, защото по същото време имахме заседание на партийното ръководство. Надявам се, че и те са потвърдили позициите, че трябва да преговаряме за теми, които означават по-добър стандарт за гражданите, за теми, които се отнасят до бъдещето. Само по този начин ще възстановим доверието и няма да оставим пространство за пропагандаторите , които създават лоша атмосфера между гражданите в двете държави, а и в самите държави", каза още Ковачевски.

#Северна Македония #Димитър Ковачевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »