Ново 20: Учени установиха, че антитела от настинка могат да предпазват от COVID-19

Ново 20: Учени установиха, че антитела от настинка могат да предпазват от COVID-19
A A+ A++ A

Високите нива на Т-клетки от коронавируси, причиняващи обикновени настинки могат да осигурят защита срещу Covid-19

Това установи проучване на Imperial College London, публикувано в понеделник, което може да даде информация за подходите за ваксини от второ поколение, предава Агенция Фокус, позовавайки се на Reuters.

Имунитетът срещу Covid-19 е сложен процес и въпреки че има доказателства за намаляващи нива на антитела шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят жизненоважна роля в осигуряването на защита.

Проучването, което започна през септември 2020 г., разглежда нивата на кръстосано реактивни Т-клетки, генерирани от предишни обикновени настинки в 52 контакта в домакинства с положителни случаи на Covid-19 малко след излагането, за да се види дали са продължили да развиват инфекция.

Установено е, че 26-те, които не са развили инфекция, имат значително по-високи нива на тези Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили. Imperial College не казва колко дълго ще продължи защитата от Т-клетките.

„Открихме, че високите нива на съществуващи Т-клетки, създадени от тялото при зараза с други човешки коронавируси, които причиняват обикновена настинка, могат да предпазят от инфекция с новия коронавирус“, каза авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Авторите на изследването, публикувано в Nature Communications, казаха, че вътрешните протеини на вируса SARS-CoV-2, които са атакувани от Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за производителите на ваксини.

Настоящите ваксини срещу Covid-19 са насочени към шиповия протеин, който мутира редовно, създавайки варианти като „Омикрон“, които намаляват ефикасността на ваксините срещу симптоматична инфекция.

„За разлика от тях, вътрешните протеини, атакувани от защитните Т-клетки, които идентифицирахме, мутират много по-малко“, каза професор Аджит Лалвани, съавтор на изследването.

„Следователно те са силно сходни между различните варианти на SARS-CoV-2, включително „Омикрон“. Това би означавало, че новите ваксини, които включват тези запазени вътрешни протеини, биха предизвикали широко защитен Т-клетъчен имунитет, който трябва да предпазва от настоящи и бъдещи варианти на SARS-CoV-2.

#коронавирус #настинка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »