Шефът на КЕВР си иска по-скъпия ток, плаши с гладна стачка

Шефът на КЕВР си иска по-скъпия ток, плаши с гладна стачка
A A+ A++ A
Не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката. КЕВР е институцията, която дисциплинира целия сектор. Цените идват от общоевропейския енергиен пазар. Това трябваше хората, които заемат високи позиции, да го обяснят. Минава ми през ума да обявя гладна стачка докато не ми намерят наследник. Това заяви пред БНР шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.
 
„Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство). Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две нещо - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика“, каза той.

Иванов обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията:

„От две години насам, след подписване на анекс 13 между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, всеки месец цената на газа се актуализира - в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна“, каза още председателят на енергийния регулатор. Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост.

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад", поясни още Иван Иванов.

По думите му не могло премиерът да заявява, че КЕВР не си върши добре работата:

„Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета“.

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася тежка вреда:

„Мораториумът смачка едно много добро решение на КЕВР. Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда „Сигурност на енергийната система“ и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%“.

Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.

Иван Иванов прогнозира, че правителството ще осигури подпомагане на „Топлофикация-София“, „за да не се предизвика взрив на народно недоволство“.

#Иван Иванов #КЕВР #скъп ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »