Валя Балканска на юбилея си пред NOVINITE.BG: Един камък къща не строи!

Валя Балканска на юбилея си пред NOVINITE.BG: Един камък къща не строи!
A A+ A++ A

„Един камък къща не строи! С хора се строи, с народ се строи! Здраве пожелавам на всички!” Така отвърна на пожеланията за още много щастливи мигове с любимите й хора на NOVINITE.BG за юбилейната си 80-годишнина голямата народна певица Валя Балканска.

Тя ще прекара празника днес вкъщи, защото и на Йордановден, и на Ивановден е пътувала за участия – единия ден – в Троянско, на другия освен изълнения пред публика, отбелязвала и имения ден на един от правнуците си. „Затова днес съм вкъщи, в апартамента в Смолян съм с голямата ми дъщеря. А който дойде, добре ми е дошъл, вратата ми е отворена!”, сподели още изпълнителката на песента „Излел е Делю хайдутин”, която лети в необятния космос.

 Според Валя, през последните години българинът е престанал да спазва нашите древни семейни традиции, да уважава по-възрастните: „Ето, например, много актуални станаха предбрачните договори. Какъв предбрачен договор, ако семейството не те е изградило като личност? Защото именно то е основният градивен елемент на обществото ни. И когато има нормално семейство, ще има и нормално общество. А за това особено важни са традициите”.

По думите й духовното винаги е първично: „За да се стигне до материалното, се започва именно от духа и от неговото укрепване. Затова трябва да бъдат запазени всички наши обичаи, песните и музиката от всички краища на България. Фолклорът ни е уникален сам по себе си. Някога, например, когато са харесвали някой, всичко е било игра на скрити погледи, радост да зърнеш отдалече любимия, да научиш какъв е, какво харесва – било е цял ритуал, който сега е загубен във времето… А е бил изключително романтичен и ценен”, разказва обичаната певица.

В труда е разковничето на вечното недоволство на българина, смята тя: „Трябва да се работи и да си доволен от резултатите, независимо от умората, защото работата дава плодове. А ние мрънкаме непрекъснато и за всичко - все някой друг ни е виновен, вся някой друг трябва да ни свърши работата. Защо не погледнем първо собствения си двор и не го почистим?”

Що се отнася до това, че българите сме болнави през последните години, Валя Балканска казва, че това се дължи на липса на единение с природата: „Някога животните са лекували хората - ако болен човек преспивал при овцете, оздравявал. За животните пък събирали съчки и суха шума, та да спят върху тях, а сега? Щастливи кокошки ли?! И как предците ни са били по-здрави, без алергии, рак, мигрена и хипертонии, като не е било измито и дезинфекцирано всичко със съвременни скъпи препарати? Здравето едно време е произтичало от уникалната ни природа, от естествените продукти, от завещаното от дедите ни. Трябва да сме едно с природата”, категорична е тя.

Ани Романова

 

#Валя Балканска #80-годишнина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »