Радев: Трябва повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника

Радев: Трябва повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника
A A+ A++ A

Повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника и оборудване поиска държавният глава Румен Радев. В интервю за вестник „Българска армия“ Радев уверява, че проектобюджетът за отбрана гарантира финансирането на армията.

Той посочва, че освен трите основни проекта за модернизация, е нужно и осигуряване на системите за противовъздушна отбрана, за наблюдение и обработка на информацията, но това върви с призив за прозрачност. "Тя трябва да е във фокуса на работата министерството, заедно с мотивацията на военните", казва президентът.

Румен Радев очаква Министерски съвет да приеме Инвестиционния план до 2032 година. "Заради дългосрочната политическа ангажираност е важно е проектът да бъде представен и обсъден и в парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси", казва още Радев.

И допълва, че „са налице условия за изпълнение на заложените параметри в „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт“, без това да засяга други сфери.

Според Румен Радев е важно 20% от разходите да отиват за съвременно въоръжение и техника.

Все пак България може да се възползва и от програмите на Евросъюза и НАТО за придобиване на отбранителни възможности.

Президентът припомня, че няма как страната ни да укрепи сигурността си и своя принос към общата отбрана, без придобиването на съвременни национални отбранителни способности.

#Румен Радев #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"