215493 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.84913| EUR 1.95583| GBP 2.30586|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Рашков пред НС: Търговците на гласове в Гурково са представители на ДПС

6 януари 2022, четвъртък / 14:45; Коментари: 0
Send to Kindle
Рашков пред НС: Търговците на гласове в Гурково са представители на ДПС

На изборите през 2021 е са образувани извънредно много подвижни избирателни секции.

Това стана ясно от изказване на Антоанета Николова от "Демократична България", цитирано от Дарик. По този повод тя инициира изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков.

"Подвижните урни, които бяха феномена на миналите избори се използваха като масова практика за заобикаляне на машинното гласуване. Не може да не сте видели какво се случи в Разград, Пазарджик, Шумен, Хасково, Благоевград и др. региони на страната. Два пъти е нараснал броя на желаещите да гласуват с подвижна секция във Върбица в Шуменско, където подвижните урни са били повече от другите секции. Или в Стамболово, където 50% от избирателите са гласували с подвижни урни. Инвалидизирани са били цели семейства и фамилии, приемани са епикризи от хора, изкарали пневмония през 2018", заяви Цонева от парламентарната трибуна.

Нейните съмнения бяха потвърдени от вътрешния министър.

По думите на Бойко Рашков на много места в страната са получавани данни и са образувани стотици досъдебни производства както за изборите през юли, така и за вота през ноември именно заради големия брой подвижни избирателни секции. "Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи", заяви министърът пред депутатите.

Разград е рекордьор по образувани досъдебни производства по този казус, като най-много от тях са образувани не от МВР, а от прокуратурата там, подчерта Рашков.

От ДПС се възмутиха, че на прицел са взети "най-слабите и уязвимите, хората със специални нужди". "Подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката - над 600 хил са лицата с увреждания и загуба на трудоспособност у нас. От тях 14 хиляди само са подали искания за подвижни урни. Затова питаме: От колко граждани с увреждания и заболели от COVID-19 има сигнали, че не са искали да гласуват и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се проверяват документите им?", попитаха Рашков от движението.

"Това е маловажно - дали са подадени сигнали или МВР е инициирало такива проверки", отговори Рашков. Той отрече да е разпореждал полиция да влиза в домовете на български граждани. "Министърът е политическо лице и не дава такива разпореждания, а от служители на МВР когато имат данни за някакво нарушение", обясни още силовият министър.

Аз дали съм давал разпореждане на полицаи да влизат в домовете на граждани? Аз мисля, че средно интелигентен човек знае, че министъра на вътрешните работи е политическо лице и не отдава подобни разпореждания. Това го правят служителите на МВР, обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

“Имам едни снимки в папката. Показателни. Въпросът не е, че който е купувал и продавал ще отиде на съд, а кой му е дал тези средства и как са придобити”, посочи той.

Рашков посочи, че има повишения в заявките за гласуване чрез подвижна урна, като избирателите не са представители документите от ТЕЛК. Според него това е “червена лампа” за контролиран вот.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ показно напусна пленарната зала по време на изказването на министъра, изразявайки несъгласие с думите му.

“Около Гурково има един особено активен търговски регион където по избори се засилва търговията. И по наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чийто лидер напусна току що залата", заяви Бойко Рашков.

Бойко Борисов е призован за днес на разпит в националната полиция по преписката за кюлчетата и пачките в чекмеджето в спалнята му. Това потвърди в Народното събрание министърър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Той трябва да каже коя е Мата Хари. Досега ние не знаем дали е разпитван или не е разпитван. В момента той се намира в ГДНП", каза още Рашков и допълни, че пиарът му Севделина Арнаудова също е бил на разпит.

МВР започна паралелна проверка по казуса със снимките от спалнята на Борисов, след като прокуратурата преди година спря досъдебното производство по казуса с аргумента, че не може да намери кой е снимал, нито да установи дали парите и кюлчетата са истински.

Преди Коледа обаче прокуратурата възобнови разследването и пита БНБ за серийните номера на кюлчетата и банкнотите.

През юли Борисов беше на разпит в ГД "Национална полиция", придружаван от своя адвокат Менко Менков, който преди защитаваше неговата бивша дясна ръка Цветан Цветанов.

"Давах сведения по 3 сигнала, всичките са за, че някой нещо чул, че някой, когато правил крос, нещо говорил, от 2009 до 2012 година", каза на излизане след разпита в ГД "Национална полиция" Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не пожела да каже какви са сигналите, единствено лаконично отговори: "за заплаха, че някой ще го ям".

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: