Депутатите изслушват министъра на енергетиката (НА ЖИВО)

Депутатите изслушват министъра на енергетиката (НА ЖИВО)
A A+ A++ A

По искане на ГЕРБ министърът на енергетиката Александър Николов отговаря на въпроси защо има забавяне в строителството на газовия интерконектор България - Гърция и начислените неустойки по договора.

Изслушвания на министри - на енергетиката и на вътрешните работи са единствените точки в дневната програма на парламента.

Изслушването на енергийния министър Александър Николов е по искане на ГЕРБ и е свързано със забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение.

В началото на декември миналата година от енергийното ведомство обявиха в парламента, че заради забавяне на изпълнението на газовия проект, българската страна настояват от 1 януари тази година да се начисляват и налагат неустойки на строителя, както предвижда договорът.

Тогава беше обявено, че се очаква налагането на санкциите да създаде гаранции, че няма да има забавяне на изпълнението на интерконектора между двете страни, което да обезпечи завършването на работата в срок и въвеждането му в експлоатация на 1 юли тази година.

Александър Николов се очаква да даде отговор дали заявките за начисляване на неустойки вече са факт.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде изслушан по постъпили сигнали в МВР, за възложените проверки и резултатите от тях, свързани с установяването на нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за парламентарните избори на 11 юли и по време на изборите две в едно на 14 ноември.

Искането за изслушването на министър Рашков е внесено от „Демократична България“.

Заради поскъпването на енергоносителите ще има изслушвания и в рамките на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика. Пред депутатите в тези комисии ще говорят вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и енергийният - Александър Николов. 

Към момента кабинетът е отделил 1,5 милиарда лева за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока, но решението за поскъпване на синьото гориво с 30 % предизвиква безпокойства за финансовото състояние на топлофикационните дружества:

„Министерство на енергетиката и Министерството на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулиран пазар. По всякакъв начин систематични рискове за дружества, които са свързани с топлоснабдяване, в който и да е регион в България, ще бъдат избегнати. Това важи за целия отоплителен сезон“, заяви министърът на енергетиката Александър Николов във вторник.

#ГЕРБ #Александър Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »