Храни, които носят късмет в новогодишната нощ

Храни, които носят късмет в новогодишната нощ
A A+ A++ A

Ако си мечтаете да спечелите от лотарията, да ви повишат заплатата или да откриете любовта на живота си, най-добре е в новогодишната нощ да не пренебрегвате боба, гроздето или свинското месо.

Нова година е времето, когато слагаме край на някои неща и отваряме вратите към непознатото.

В много части на света има списък с храни, които трябва да присъстват задължително на новогодишната трапеза, тъй като са добра поличба.

В Албания, например, няма традиция по отношение на храните, но там, както и в Шотландия, съществува вярването, че ако първият човек, който влезе в къщата ви след Нова година, е малко момче, просперитетът на семейството е сигурен.

Сайтът Agroweb предлага кратък списък с „късметлийски“ храни от различни части на света, независимо дали вярвате или не. И ако съдбата не почука на вратата ви, поне няма да прекарате новогодишната нощ на празен стомах.

Грозде

Испанците изяждат по 12 зърна грозде преди полунощ – по едно зърно за всеки месец от годината. Тази традиция датира от 1909 г., когато производителите в района на Аликанте в Испания започнали тази практика след изобилна реколта от грозде. Всяко зърно отговаря за един месец от годината и че ако третото, например, е кисело, март може да се окаже труден месец.

При тази традиция целта е всички зърна да се изядат за по-малко от 12 секунди, преди стрелките на часовника да отмерят 00.00 часа. Перуанците пък смятат, че трябва да има и едно 13-то гроздово зърно, което да се изяде буквално в последните секунда преди да настъпи Новата година.

Зелените зеленчуци са на пари

На много места в новогодишната нощ хората хапват зелени зеленчуци като маруля, рукола и зеле. Обяснението за това е много просто – зелените им листа приличат на сгънати пари и следователно са символ на икономически просперитет. Вярва се, че колкото повече зелени храни се консумират, толкова по-благосклонна ще бъде съдбата на човека през Нова година, пише "Марица".

Бобови растения

Кой би предположил, че бобовите растения, включително боб, грах и леща, също са символ на богатство? Техните зърна донякъде приличат на монети и при готвене набъбват, което подсказва за финансов напредък.

Свинско месо

Традицията да се яде свинско на Нова година се основава на идеята, че свинското месо символизира напредък. Печено свинско се сервира за Нова година в Куба, Испания, Португалия, Унгария и Австрия, където дори украсяват трапезата с прасенца от тесто.

Свинско месо се консумира също в Италия и Съединените щати, където се вярва, че това е храна – символ на благополучие.

Риба

Рибата също е логичен избор за новогодишната нощ. Твърди се, че мерлузата е била популярна още през Средновековието и на много места я сравняват дори с коледната пуйка.

Причината? Много преди да се появят хладилникът и градският транспорт, тази риба е можело да се съхранява и транспортира, благодарение на което е успявала да достигне до Средиземно море или дори по-далеч в Северна Африка и Карибите.

Сладкиши

Различните торти и сладкиши са характерни за новогодишните празници по целия свят, като формата им е предимно кръгла или пръстеновидна. В някои страни има традиция в сладкишите да се скриват монета или бележка с пожелание.

Добър апетит и щастлива Нова година!

 

 

 

#новогодишна нощ #храни #късмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »